146 килограма е общото тегло на медалите за Маратон Пловдив през 2019

146 килограма е общото тегло на медалите, поръчани за участниците в Маратон Пловдив 

Музиката ще е основен елемент в програмата, която ще съпътства участниците по трасето

Обратното броене до старта на Маратон Пловдив 2019 показва точно 45 дни и организаторите от Сдружение „Маратон Пловдив” разкриват част от детайлите по подготовката на събитието и интересна статистика за регистрираните до момента участници.

Независимо от година и сезон, Пловдив е един от най-посещаваните от туристи градове в Европа. От няколко месеца градът живее с ритъма на европейска столица на културата и организаторите разкриват, че музиката и „стрийт пърформанса” ще бъдат основен елемент от програмата, която ще поддържа духа на бегачите по трасето. Маратон Пловдив е единственият маратон в България, който има сертифицилано в една обиколка от 42 километра трасе. Тази година, то беше специално променено, за да бъде по-атрактивно и да предложи на участниците бягане в изцяло градска среда и очакванията са, че ще победителят ще има доста по-бързо време от предходните години.

Въпреки че регистрацията за участие продължава до деня предхождащ старта, на базата на повече от 600 получени заявки за участие в двете дистанции до момента, статистиката показва, че средната възраст на бегачите е 37 години. 70% от регистрираните са мъже. Очаквано дамското участие в маратонската дистанция е най-слабо. Най-възрастните участници и в двете дистанции са Димитрий Акчарлиев (маратон) и Върба Донева (полумаратон) и двамата родени през 1951 година. Организаторите се подготвят да посрещнат над 1000 състезателя на 5 май 2019, за които общото тегло на изработените уникални медали е 146, 8 килограма.

Организационният екип напомня, че записването на доброволци, които да съдействат за доброто провеждане на събитието продължава и канят всички желаещи на възраст на 16 години да попълнят своята заявка на този линк

Повече за регистрацията на участниците може да разбере от ТУК

Още подробности за трасето тази година вижте ТУК

  • СНИМКИ от маратона през 2018-та година може да видите от ТУК
  • СНИМКИ и ВИДЕО от маратона през 2017-та година може да видите ТУК
  • Как премина първия исторически маратон организиран през 2016-та година – Вижте ТУК

Вашият коментар