Пловдивчанинът Валентин Василев завоюва 500 хил. долара на Световно по компютърни игри

Победата на Windigo на Световното по Cs доказва, че може да превърнем компютърните игри в професия, споделя младият пловдивчанин

На отбора му предстои турнир в Германия, а след това участие на най-голямата лига „ESL Pro League“ в Англия

Вярвате или не, българи спечелиха световно първенство по компютърни игри. World Electronic Sports Games се провежда в Китай, като тази година домакин, от 9-ти до 17-ти март, беше град Чонгкинг. Първенството се разделя на различни сектори за различните игри – Dota, Minecraft, StarCraft, Hearthstone и още много компютърни заглавия, включително най-голямото откъм бюджет и дейност – Counter-Strike.

Именно в този раздел победител става българският отбор Windigo Gaming, съставен от Камен Костадинов – Bubble, Виктор Дянков – V1c7oR, Янко Панов – Blocker, Георги Григоров – ShiPZ и най-новото попълнение Валентин Василев – Poizon. Всички те се ръководят от украинския треньор Александър Нетреба – Shockwave и се записват в историята като първият балкански отбор, спечелил Световното първенство. Общият фонд на WESG е 890 000 долара, като нашите момчета си извоюваха цели 500 000 от тях. Те успяха да преборят общо 32 отбора от всякакъв ранг лист, включително по-силни и опитни, след засилена двуседмична подготовка в Украйна, предхождана от три месеца тренировки на родна почва.

Това е голямо постижение за страната ни, защото разполагаме само с два отбора по Counter-Strike – Windigo и Bpro. Всъщност, в Bpro започва гейминг реализацията на Валентин Василев, но още в началото се прехвърля в Windigo, заради професионални предпочитания и от пет месеца е горд член на екипа.

Windigo Gaming е създаден през 2017 година, но с времето претърпява промени, докато се стигне до тези кадри и просперитет. Интересен факт е, че петте момчета са от цяла България, затова тренировките им се случват online. Всеки ден прекарват по 6-8 часа в играта, досущ като един работен ден.

На времето, вуйчо ми беше един от най-добрите български професионални играчи по „Cs“ и ми подари играта. Веднага ме грабна. Сюжетът, стремежът да се докажеш и геймплеят ме привлякоха и почнах да прекарвам по денонощия играейки. Превърна се в нещо като хоби, което в последствие се преобрази в желание за професия.“, споделя пловдивчанинът Валентин Василев – Poizon.

Въпреки отдадеността си, Валентин успява да съчетава реалността с дигиталния свят. Намира време за семейството и приятелите си, грижи се и за физиката си, не се застоява само и единствено на компютъра.

„Да си професионален играч е като всяка друга кариера. Моят работен ден минава като на всички останали. Има своите трудности и премеждия. Най-голямото е да контролираш психиката си, за да сведеш всякакви грешки до минимум, както и да не губиш връзката с действителността. Виждал съм много хора, които приемат играта за даденост и развиват агресивно отношение с времето, заради нея. Моят съвет е да я приемат като релаксация и забавление.“

В момента Windigo Gaming е на 16-то място в света по Counter-Strike. Целта им е да влязат в Топ 10, да се фокусират върху позитивните страни в процеса и да прославят страната като достоен конкурент в компютърните игри.

След седмица им предстои турнир в Германия, а след това ще участват в най-голямата лига „ESL Pro League“, която ще се проведе в Англия.

Най-добрият отбор в света е датчанският. Почти невъзможно е да бъде победен и като ресурс, с който разполага, и като мотивация, увереност и психическа нагласа. А докато в другите държави играчите се развиват и стават популярни като отделни личности, то у нас нещата не стоят точно така.

„Отношението на българите към играчите не е от най-доброто. Много често ми казват че няма да успея, защото приемат електронните спортове като нещо несериозно, докато в други държави имат дори специални училища, в които децата биват обучавани за професионални играчи. В Китай, например, всеки втори човек е геймър и всички се държат като равни с теб. Тук хората няма как да разберат смисъла, докато не видят, че успехът не е невъзможен. Точно затова нашата победа е толкова важна, защото ще докаже, че в компютърните игри има пари и реализация.“, обяснява Poizon.

Да си професионален играч на компютърни игри не е до време. Има много възрастни играчи, които после се превръщат в треньори, стават част от компаниите за електроника или организатори на турнири. В това дигитално бъдеще реализацията става все по-възможна и по-широкообхватна, единствено възприятието е различно. Нищо чудно след години България да се нареди редом до останалите страни, които раждат истински добри играчи. Windigo Gaming положи основите, предстои още повече да отвори световната сцена в бранша за следващите поколения.

Вашият коментар