200 чужденци от цял свят се впускат в Маратон Пловдив утре (ВИДЕО и СНИМКИ)

Близо 700 са желаещите няколко часа преди началото на първия Маратон Пловдив, които стартира утре точно в 9:00 часа от площад Централен

Най-възрастният маратонец е 73-годишен словенец, а фаворита най-вероятно ще е марокански състезател, споделиха органзизаторите за mediacafe

Над 200 от тях са чужденци, част от които са в града под тепетата от няколко дни, а други пристигат днес. Професионалните спортисти, които са от различни части на света ще се състезават за първи път в класически и класически полумаратон, а трасетата са избрани специално, за да показват най-знаковите и красиви места на града, като първият исторически обект, с който ще се сблъскът състезателите е Античният театър.

"Подготовката за този маратон отнема поне 6 месеца, в това число, хранене, възстановяване, екипировка, за да може след края на бягането участникът да е доволен от постигнатото", сподели Милена Ален за mediacafe.bg

"Най-голямата група от участници е от Турция – 45 човека, а останалите са от Гърция, Македония, Румъния, Словения, Швеция, Мароко, Америка и т.н., добави г-жа Ален.

Бегачите ще се състезават общия награден фонд от 6 хиляди лева, като 3 000 лева са за първо място, 2000 лева за второ и 1000 за трето при класическия маратон и 800 лева за първо, 500 лева за второ и 300 за трето при полумаратона. Над 300 са доброволците, които ще обгрижват маратонците, като 120 от тях са полицейски служители, а останала част са от Национален алианс за работа с доброволци (НАРД). 

Над 100 деца пък откриха днес детския маратон "Амбелино, който бе с дължина 3 км бягане в Цар Симоеновата градина. Всички деца получиха много награди, специални златни медали за финиширалите и много лакомства. Повечето от наградите бяха образователни, което е и основна част заложена в Маратона – освен със спорт да насърчават и ученето на най-малките. 

 

Стартът на Маратон Пловдив е от площад "Централен", следва ул. "Железарска", през Тунела, бул. "Цар Борис Трети Обединител", ул. "Света Петка", ул. "Петко Д. Петков", ул. "Богомил", бул. "Христо Ботев", бул. "Санкт Петербург". 

Трасето продължава през парк "Лаута", излиза на бул. "Освобождение" и продължава по "Асеновградско шосе", ул. "Цар Симеон", излиза отново на "Освобождение" и продължава по бул. "Цариградско шосе", бул. "Шести септември", по моста на "Адата", "Рогошко шосе", бул. "Марица север", моста на "Герджика", бул. "Марица – юг". 

След това маратонците ще трябва да пробягат цялото трасе на Гребната база, минават покрай стадион "Пловдив", по бул. "Копривщица", Младежкия хълм, ул. "Любен Каравелов", колелото на Гарата, ул. "Иван Вазов", през Цар Симеоновата градина, Гроздовия пазар и финишират отново на площад "Централен".

За автора

Вашият коментар