902 гребци ще участват на започващото Световно първенство в Пловдив

На Световното първенство по гребане за юноши и девойки до 18 години ще участват 902 състезатели от 43 страни и всички те вече са на Гребния канал в Пловдив. Това стана ясно на пресконференция днес, в която участваха представители на Световното гребане /новото име на Международната федерация по гребане FISA/, Община Пловдив, Областна администрация Пловдив и Организационният комитет на състезанието. Първият старт е утре – 11 август от 9,30 часа, а последният е на 15 август от 14,10 часа. Участниците в пресконференцията припомниха, че точно преди 10 години – през 2011 година тук се проведе европейско първенство по гребане, а във всяка следваща година – състезания от най-висок ранг, включително световно първенство за мъже и жени.

Патрик Ромбаут – представител на Световното гребане заяви: „Идваме в град, който умее да организира и да провежда състезания по гребане от най-висок ранг по най-добър начин. Световното гребане /бивша FISA/ изказва своята голяма благодарност на тези, които помагат за отличното провеждането на Световното първенство по гребане за юноши и девойки, въпреки ограниченията, които ни налага пандемията от коронавирус. Вярваме, че Пловдив и Гребният  канал ще играят голяма роля за Световното гребане в бъдеще. Състезателите, които са тук вече мислят за следващите 3 олимпиади – те са елитът на гребния спорт, който ще се изявява в Париж, Брисбейн и Лос Анджелис. Когато си тръгнат оттук с добри впечатления от това световно първенство, съм убеден, че те ще препоръчват вашия град по целия свят и ще дойдат отново да се състезават тук.  Имате канал, който е на стратегическа позиция по средата на Балканите, между Черно море и Средиземно море и може да играе роля в развитието на гребането в Европа. Особено за навлизащите в гребането страни като Кипър, Северна Македония, Молдова,  Грузия.“

Кметът на Пловдив Здравко Димитров заяви, че за града е важно да поддържа вече изградения имидж на организатор на елитни спортни състезания. „През август и септември в Пловдив има още световни и европейски състезания. Като кмет на Пловдив казвам: заповядайте, за да се насладите на емоционални спортни изживявания.“

Председателят на Българската федерация по гребане БФГ/ Свилен Нейков припомни, че страната ни ще участва с три лодки при юношите. Девойките обаче не са покрили норматива за участие в Световното първенство. Българските гребци полагат много усилия и ще продължават да се вписват в световния гребен елит, категоричен бе председателят на БФГ.

Темата за второ водно трасе, успоредно на сегашния гребен канал бе подета от участниците в пресконференцията с убеждението, че то ще бъде място за развлечения на пловдивчани, но и от полза за гребния спорт. Заместник-кметът Георги Титюков припомни идеята за създаване на „Екопарк Марица“, част от който ще бъде и новото водно съоръжение. Той бе оптимист, че до 2023 година Пловдив ще намери средства, за да закупи единствения частен имот и след това общината ще издаде разрешително за строеж.

Областният управител Ангел Стоев заяви, че общината и областната администрация гледат в една посока за изграждането на второ водно трасе на Гребната база. Държавата обаче трябва да подкрепи града, защото инвестицията в новия проект е около 10 млн. лева, заключи той.

Светла Оцетова – технически директор на Световното гребане дойде на гребния канал направо от Токио. Тя сподели: „Идвам с пресни впечатления от олимпийската регата в Токио. Японците построиха гребен канал, който дава отлични условия за нашия спорт. Но настроението и усещането на българския гребен канал в Пловдив са уникални и всеки, който дойде тук оценява близостта на зрителите до състезателите, което прави състезанията много емоционални.“

Председателят на Организационния комитет на Световното първенство по гребане за юноши и девойки Иван Попов отбеляза, че неговият екип има опита и желанието да направи сегашното Световно първенство запомнящо се от бъдещия световен елит в нашия спорт. Той благодари за всеотдайния труд на всички, които подготвиха гребния канал за голямото състезание.

След пресконференцията гостите отидоха да разгледат най-голямата картина – 400 кв. метра в Пловдив, посветена на Гребния канал и условията за отдих, които той създава. Организаторите качиха своите гости на катамарани, за да усетят водите на водното трасе и да видят пряко условията за гребане, създадени тук.

За автора

Вашият коментар