Америка VS Англия

Американският произход на бейзбола е една от най-разпространените заблуди на нашето съвремние. Всъщност играта е измислена в Англия. Първото название и описание на играта  са се появили през 1744 г. в английския сборник „Мила джобна книжка“, който след 18 години бил издаден и в Америка.

Легендата за американския бейзбол се родила след 145 години, през 1907 г. Тя станала твърде скъпа на сърцата на американците, за да я признаят за фантазия.

Този факт обаче определено  не е повод  американците да се смятат за крадци, защото съвременния вариант на бейзбола е измислил именно гражданин на САЩ – Александър Картрайт, който  през 1842 г. основал нюйоркския бейзболен клуб „Никербокер“. Той е първият, начертал на хартия ромбовидното поле за игра, а през 1938 г. името му е официално увековечено в Националната галерия на славата на бейзбола в Купърстаун.

В България историята на бейзбола започва от началото на 20-ти век. За пръв път играта се  играе в сегашната Езикова гимназия  в град  Ловеч. Там за първи път се появяват топки и бухалки, и се играе някакъв опростен вариант на бейзбола. През 80-те дори се появяват десетки отбори, които за съжаление поради икономическата криза и доста неуредици в момента са много намалели.

Вашият коментар