Беларуска легенда по гребане с участие на Световното в Пловдив

Голямата съперничка на Руми Нейкова Екатерина Карстен ще гребе на Световното в Пловдив на 46 години 

Живата легенда на световното гребане и една от най-големите съпернички на нашата Румяна НейковаЕкатерина Карстен (Блрс) е подала заявка за участие в дамския скиф на шампионата на планетата за мъже и жени. Събитието ще се проведе в Пловдив от 8 до 16 септември тази година. 

Беларускинята, родена през 1972 г., ще бъде на 46 години по време на надпреварата. Карстен е добре известна на българската публика заради епичното си съперничество с Нейкова. На Олимпийските игри в Сидни през 2000 г. тя печели титлата след съмнителен фотофиниш, след чието разчитане е определена за шампион за сметка на българката. В Атина през 2004 г. Карстен е втора, а Руми – трета. Големият реванш за Нейкова е през 2008 г., когато печели златен олимпийски медал, а Екатерина остава с бронза. 

В уникалната си състезателна кариера Карстен има две олимпийски титли, сребърен и два бронзови медала в женския скиф. Петкратна световна и двукратна европейска шампионка. През миналата година, на 45 г. спечели сребро на скиф от Европейското първенство в Чехия. 

В интервю за официалния сайт на Международната федерация по гребане (ФИСА) от края на 2017 г. тя заявява, че целта й е да гребе на Олимпийските игри в Токио през 2020 г. До момента Екатерина има 7 участия на най-престижния спортен форум. 

Вашият коментар