Ботев Пловдив и културните институции си подадоха ръка навръх Съединението (ВИДЕО)

Най-старият клуб в страната осъществи идея, която до сега не е правена в България

ПФК "Ботев" се върна към традициите от първите десетилетия на своето съществуване, като се обедини с културните институции в Пловдив

Навръх Деня на Съединението на България 6 септември, най-старият футболен клуб в страната сключи първото по рода си споразумение за сътрудничество с Драматичния театър, Пловдивската опера, Регионалния исторически музей, Регионална народна библиотека "Иван Вазов" и Дружеството на пловдивските художници.

Събитието се състоя в зала "Съединение" на Историческия музей в присъствието на ръководството, спортно-техническият щаб, детско-юношеската школа и служители на "Ботев". Проявата бе уважена и от областния управител Здравко Димитров, и кметът на Пловдив Иван Тотев.

Обединението поставя началото на проект за връщането на "Ботев" към културния живот в града, което е основна извън спортна функция на Клуба още от ранните години на неговото съществуване.

"Футболен клуб "Ботев" е устоял на превратностите на времето вече повече от 106 г. и се е превърнал в незаобиколима част от живота на Пловдив и в институция с голяма обществена значимост. Осъзнавайки отговорността, която носим пред многобройните привърженици на Клуба, бихме желали да утвърдим неговото присъствие в градския обществен живот. Ето защо се обърнахме към представителите на културните институции в Пловдив. За наша радост всички те, не просто се съгласиха да обединим усилия, но прегърнаха идеята и се отзоваха на нашето предложение, за което им благодарим", заяви пред аудиторията в зала "Съединение" Изпълнителният директор на ПФК "Ботев" Иван Йотков, който подписа споразуменията от името на "жълто-черния" клуб.

Кратки изявления, с които приветстваха инициативата направиха и представителите на културните институции Стефан Шивачев (Директор на Регионален исторически музей), Кръстю Кръстев (Директор на Драматичен театър Пловдив), Снежана Фурнаджиева (Председател на Дружеството на пловдивските художници), Нина Найденова (Директор на Държавна опера Пловдив) и Димитър Минев (Директор на Регионална Народна библиотека "Иван Вазов")

"Изкуството и спорта са призвани да забавляват хората, но да ги забавляваш е труд на много сериозна работа. Бих пожелал едно и също нещо на двете най-стари институции в България със славно минало и светло бъдеще:

Приятели, когато издигнем нашата работа до най-високо ниво, тогава от нея се получава изкуство и само тогава ще можем да възпитаваме и да правим хората наистина щастливи. Благодаря ви, вярвам, че това ще бъде една сериозна работа на всички, които сме се събрали на този светъл ден днес тук. Честит празник",

сподели директорът на Държавен Драматичен театър – Пловдив Кръстю Кръстев. 

Вижте видеото от церемонията в Историческия музей на 6-ти септември:

Вашият коментар