Над 500 събития през 2019-та заливат Пловдив

След четири години подготовка, официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 е вече факт и включва над 300 проекта с близо 500 събития
 
Първият български град, носещ титлата „Европейска столица на културата“, ще реализира богата и разнообразни програми, създадени в рамките на проекта. Събитията обхващат целия регион, както и градовете финалисти от втория кръг на надпреварата – Варна, София и Велико Търново. 
 
Всеки месец в програмата за 2019 г. има минимум един специален акцент, който ще привлече в Пловдив най-разнообразни и многобройни публики. Големият брой фестивали, спектакли, изложби, концерти, игри, спорт акции на открито са резултат от дълъг процес, превърнал културата в основен катализатор на промяна за града и помогнал за реализацията на дългосрочните цели на проекта – подобряване на икономиката и живота на хората, както и заздравяването на общностите. 
 
Акцентите от програмата за следващата година, в която градът ще бъде Европейска столица на културата бяха представени на 5-ти септември с впечатляващ спектакъл пред 500 гости в Драматичен театър – Пловдив, излъчен на живо в интернет.„Всеки един пловдивчанин даде по нещо от себе си. Градът печели авторитет и имидж през годините на подготовка, удвоени са реализираните нощувки от туристи, посетителите на „Стария град“ се увеличиха с 40%, а през тази година очакваме над един милион посетители.
 
Някои от представените акценти са стартирали още през миналата година, за да се развият в максималния си мащаб до 2019 г. В селекцията са и новите фестивали, с които градът се сдоби в процеса на подготовка и някои традиционни събития, но със значително надградена програма. В представянето се включиха и директорите на седем европейски международни културни институти в България, с които фондацията „Пловдив 2019“ активно си партнира.
 
 
В своята презентация артистичният директор Светлана Куюмджиева подчерта приноса и наследството на Европейска столица на културата в многобройните международни партньорства и местните организации и артисти, защитата, която проектът е осигурил на важни градски зони, както и специалният балкански и пловдивски отпечатък върху тази европейска инициатива.
 
Една от емоционалните кулминации на спектакъла беше появата на целия екип на фондацията. „Пловдив се чете различно на европейската и световната сцена. „Заедно“ не е просто дума, това е кауза, която носят пловдивчани в сърцата си и отдавна не е само пловдивски мащаб.“, сподели зам.-министърът на културата Амелия Гешева, официален гост на събитието. 
 
Пловдив беше обявен за победител на 5 септември 2014 г. след повече от две години национално състезание. Датата вече е емблематична за града и се празнува по нова традиция всяка година, заедно с националния празник – 6-ти септември. На финала на надпреварата, международното жури избра победителя между концепциите на Пловдив, София, Варна и Велико Търново. Екипът успешно защити работата си и изпълнението на концепциите от апликационната книга на Пловдив пред международно жури на Европейската комисия и заслужено спечели за града и наградата Мелина Меркури. Програмата е селектирана от 15 отворени покани, проведени през последните две години, с участието на над 1400 проекта на артисти и културни организации от цял свят. През 2019 г. двете столици на културата Пловдив, България и Матера, Италия ще си партнират, представяйки своите страни и културните тенденции на стария континент. 
 
Европейска столица на културата е най-големият културен проект на ЕС с богата и авторитетна история на повече от 30 години През следващата година всеки пловдивчанин ще бъде не само гражданин, но и домакин и посланик на инициативата.
 
Как пловдивчани приемат кандидатурата на Европейската столица през годините може да видите от коментара на Теодор Караколев ТУК

За автора

Вашият коментар