Истински детски празник със смисъл на базата в Коматево за 1 юни (СНИМКИ)

момичетата мериха сили рамо до рамо с момчетата във футболния турнир и на моменти – дори ги надиграваха

В истински детски празник участваха около 300 деца, които се включиха в спортния Ден на детето на базата на Ботев Пловдив в Коматево. Организацията включваше турнир по футбол между 12 отбора от ученици, двубои по „Народна топка“, демонстративен мач по хокей на трева и шампионат по бадминтон, който обаче пропадна, поради силния вятър. Победител във футболния турнир стана тимът на СОУ „Пейо Яворов“, шампион по народна топка стана ОУ „Захари Стоянов“, а други награди и плакети получиха техните подгласници, а и всички участници и деца.

Добро впечатление обаче направи цялостната организация на празничния ден. На първо време е подходящо да се отбележи, че ПФК „Ботев“ използва и предоставя перфектната си база за децата на целия град, а не само за собствената си школа. В същото време бяха подбрани такива спортове и игри, та да има забавление за всички – не се ограничиха само с футбола. Именно и затова стана празник за децата – за разлика от останалите тържества в (пост)социалистически стил, за които помним от нашето детство преди 15-20 години, в които се мъчим да гледаме някакви театрални постановки или музикални „таланти“. Децата са пълни с енергия и искат да участват в това, което се случва, не искат да бъдат обикновена публика.

Организацията с медалите, купите и плакетите е задължителна и тривиална. Добра оценка обаче можем да дадем за наградите, които бяха дадени на победителите – с изричното условие парите, които се предоставят на училищата, да бъдат ползвани за подобряване на спортната им база. Това е един от най-големите проблеми в българските училища и е страхотно, че частни организации и спонсори подпомагат школата в моменти, в които държавата явно е безсилна или просто нехае за физкултурните салони и спортното ни образование.

 

За автора

Вашият коментар