Китайската гребна армада гребе по 40 километра на ден в Пловдив

Сю Цюан е вицепрезидент на Китайската федерация по гребане и мениджър на китайския отбор за Световната купа по гребане в Пловдив
 
А ето малко повече от самото интервю!
 
– Господин Сю, разпознаваем спорт ли е гребането в Китай?
 
– Китай има добри природни условия за гребане – големи, спокойни реки и естествени езера. Създали сме и 8 изкуствени канала за гребане. От 2017 година страната ни има национална програма за популяризиране на гребния спорт. Най-известните центрове на гребането са в градовете Хангчжоу, Гуиян, Ухан, Гуандон. В тези центрове тренира националния отбор на Китай през зимата. През лятото най-добрите ни гребци тренират в Талиен и Пекин.
 
– Колко хора тренират гребане в Китай? Как ги привличате за този спорт?
 
– Трудно е да кажа с точност колко са китайските гребци. Имаме стотици клубове. Моята цел е китайските гребци да печелят повече медали на международни състезания – по този начин гребането става разпознаваем спорт в Китай и все повече китайци започват да се интересуват от него. Част от работата на китайските треньори по гребане е да посещават училищата и университетите и да привличат млади състезатели.  Най-добрите университети имат свои отбори по гребане като например Пекинският и университетът Цинхуа. Учениците от средните училища също имат свои състезания. Децата в Китай започват да тренират гребане от 14-15 годишни.
 
– Господин Сю, кой  финансира гребането във Вашата родина?
 
– Гребането в Китай се финансира по 3 начина. Най-големите средства се отпускат от държавата – това са пари от държавния бюджет. Вторият източник на финансиране са големите китайски компании – това сме заимствали от Европа. Целта е относителният дял на средствата от компаниите да расте. Клубовете имат и трети източник на приходи – любителите на гребането, които са аматьори, но не състезатели, плащат такса за треньор, за лодка, за залата за фитнес.
 
– С какви амбиции идва китайският отбор по гребане за състезанието от Световната купа по гребане в Пловдив?
 
– Дойдохме в Пловдив с 89 гребци – мъже и жени и 6 треньори и специалисти по възстановяване. Ще участваме общо с 16 лодки – мъже и жени в леката и в тежката категория. Ще тестваме по 3 лодки от двойките скул в леката категория за мъже и жени. Възможно е да вземем медали в почти всички дисциплини, но това не е цел на участието ни в Пловдив. Вярвам, че можем да подобрим класата си в следващите две състезания за Световната купа и да достигнем най-добра кондиция за световното първенство по гребане през тази година и за олимпиадата през следващата.
 
– С какви спортни качества на вашите гребци можете да осъществите амбициите си?
 
– Основното е, че нашите състезатели работят като отбор. Нашата сила е в трудолюбието, дисциплината и издръжливостта – по време на тренировки, волята за победа – по време на състезания.  Всеки треньор работи не само за физическите качества, но и за да изгради психика на победители на гребците си. Дневната тренировка в Пловдив продължава от 4 до 6 часа и включва гребане от 30 до 40 километра, работа за сила в залата, както и крос. Тук ще се състезаваме с лодки „Филипи“ и „Емпахер“. Закупихме ги от италианския национален отбор и ги държим постоянно в Италия за състезанията в Европа. В Китай също произвеждаме лодки, но не е изгодно да ги превозваме на големи разстояния.
 
– Кои ще бъдат основните ви конкуренти за Световната купа по гребане?
 
– Преди да започне състезанието всички участници са потенциални съперници. Ще следим лодките на САЩ, Холандия, Румъния, Германия, Нова Зеландия, Англия. И лодките на България също, защото вече имаме информация, че имате силни гребци в дисциплини, в които и ние имаме амбиции.
 
– Имате ли достатъчно добри условия за тренировки в Пловдив?
 
– Пристигнахме в Пловдив малко преди другите отбори, за да се адаптираме към температурата, околната среда, храната. Гребният канал е отличен и много ни харесва да тренираме тук.  Атмосферата в България е една от най-приветливите, които сме срещали по света. Организационният комитет в Пловдив и Българската федерация по гребане са много коректни партньори – разбрахме се предварително какво ни е нужно и го получихме навреме. Имаме отлични условия за тренировки. От нас зависи как ще ги използваме, за да се представим достойно.

Вашият коментар