Кукли, приказни герои и клоуни изпълниха Главната на Пловдив (СНИМКИ)

Голям фурор направиха артистите от Фрамнес фолклорен ансамбъл Швеция, които пяха и свириха балканска музика

Айлякът е спорно понятие, което често води до спорове в поколенията. Според едни, това не е местна дума, а турцизъм, наложен през последните години. За други се е внедрила толкова здраво в ежедневието, че няма значение какъв е произхода ѝ. Без значение „за или против айляка“, обаче, Айляк парадът се състоя. Не толкова грандиозен колкото този във Венеция, но наподобяващ карнавалните театрални форми. Над триста човека взеха участие в колоритното, шарено шествие, много, от които, деца.

Откроиха се елементи от Комедия дел Арте, хрумки от цирковите шатри, багри на пролетния сезон, музиканти, изобщо цяла плеяда от приказност.

Припомняме, че основната тема на Айляк парада е… разбира се, айлякът през различните епохи и последвалите ги стилове. Точно затова една от групичките олицетворяваше едновремешните кокетки – с перли и пера, в стил „Великият Гетсби“, закичени в косите. С ветрила, ефирно размахвани пред лицата на минувачите. Други ентусиасти заложиха на историческите данни и се предрешиха като войни от римското влияние по нашите ширини. Там бе и Г-жа Опера, следвана от малки певци, еквивалент на пловдивската буржоазия.

Голям фурор и десетки аплодисменти събраха артистите от Фрамнес фолклорен ансамбъл Швеция, които пяха и свириха балканска музика, включително на всеобщия любимец Горан Брегович. Всичко останало бе посветено на Природата – множество цветенца, големи птици, символизиращи свободата, пъстри животни, Луната и Слънцето. Тук бе и гостът от Англия Андрю Ким, който преди няколко месеца помогна за изработването на големите птици. Заобиколен от колеги на кокили, той танцува на своите и ухажва една сеньорита, която се правеше на недостъпна.

Парадът спря на площад „Стефан Стамболов“, но не приключи с това. Настана време на приятна джазова музика и изпълнения на някои от участниците в самия карнавал, както и сглобена, на момента, арт инсталация.

Много от зрителите останаха на място до последно, други си намериха удобно кътче в съседните кафенета и пейки, за да се любуват на музиката и настроението. Пловдив официално се сдоби с карнавал, който може и да не е грандиозен като този в Рио, но е едно добро начало за нова, евентуална традиция. А веднъж щом основите са поставени, може да се върви само в една посока – нагоре!

Фотографии: Александър Карамфилов

             

                              

                              

                              

Вашият коментар