Малко известни факти от историята на Юнайтед и Реал

Наскоро се натъкнахме на един малко известен, но изключително любопитен факт от историята на Манчестър Юнайтед и на Реал Мадрид. Решихме да споделим този невероятен според нас епизод във футболната история на Света, за да може да се даде повече гласност на тази прекрасна случка.

След като Реал Мадрид печели Купата на европейските шампиони през 1958 година,  (б.а. до сезон 1992/93 Шампионската лига носи това име) от испанския клуб искат трофеят да бъде даден на Манчестър Юнайтед, заради трагедията в Мюнхен. Това обаче било отказано от английския клуб. Мадридчани посвещават трофея на Манестър Юнайтед и най-вече на ”бебетата” на Мат Бъзби.  

Историята обаче не спира до тук – Реал предлагат на всички играчи на ”червените дяволи”, които са оцелели след инцидента, да отидат на почивка в Испания, за сметка на испанския клуб, за да могат футболистите да се възстановят психически от преживения ужас. За да помогнат на Юнайтед да се справят и със финансовата беда, която връхлита клуба, заради този инцидент, от Бернабеу инициират приятелски срещи, в които ”белият балет” излиза с най-големите си звезди по онова време, за да привлекат колкото се може повече зрители и съответно повече средства в хазната на английския клуб.

Филантропската дейност на Реал не се изчерпва и с това – следва нещо още по-изумително. От испанския клуб дори предлагат на англичаните своята легенда Пушкаш, но Юнайтед не успяват да го привлекат, заради няколко абсурдни правила на Футболната асоциация свързани с неанглоговорящите футболисти по онова време.

Белият балет дори решават да пратят легендарния Алфредо Ди Стефано под наем за един сезон в Англия, но от Юнайтед се наложило да откажат този жест, защото те не били в състояние да плащат заплатата на най-голямата звезда на ”белия балет” по онова време.

В днешно време, когато футболът е преди всичко пари, пари и най-вече пари, такава случка може би дори изглежда нелепо в очите на някои катарски и азиатски собственици на клубове, за които най-важното са рекламни договори и трансфери за милиони, но по онова време футболът е бил нещо повече – символ на уважение, взаимопомощ, благородство и човещина.

 

За автора

Вашият коментар