Маратонски уикенд е!

Този уикенд Пловдив отново ще бъде домакин на най-успешния градски маратон в България, в който се включват близо 1000 състезатели

Огромен брой са и децата, които в събота ще бягат в надпреварата Ambelino kids run

Седмица преди началото квотата за участие в полумаратонската дистанция е запълнена

„Всичко беше много добре организирано, получихме подкрепления, точно когато имахме нужда от тях, особенно пункта след рокгрупата много ме зарадва! Благодаря много на доброволците за тяхната подкрепа. Музикалната изненада ме разтрепери, мисля че и чуждестранните бегачи усетиха силата на българската гайда.

"Чудесно събитие, на което да се заредиш с емоции и да срещнеш страхотни хора.”, „Поздравления! Отлична организация, много усмихнати доброволци, изненадващи неща по трасето (сцена, гайдари и анимация)! Догодина пак!”,

„Страхотни доброволци, организация, полиция, началният час беше идеален. По-добро от миналата година!”

Това са само малка част от отзивите, получени на официалната страница на Маратон Пловдив след края на състезанието през 2017. Това, както и непрекъснатата работа на организационния екип от Сдружение „Маратон Пловдив” да повишават стандарта на провеждане на събитието, както и подкрепата от страна на Община Пловдив, са причината през 2018 да очакваме най-многобройното участие на състезатели от страната и чужбина до сега.

Седмица преди началната дата на провеждане 29 април 2018, квотата за полумаратонската дистанция
беше успешно запълнена. В неделя, в 8.00 часа на старта на Полщад Централен ще застанат състезатели от 24 държави, сред които победителят в предните две издания на Маратон Пловдив и шампион на Италия Ахмед Насеф, претендентът за почетната стълбица – кениецът Benard Muinde Matheka, за когото това ще бъде първото участие на маратон. Той има в актива си победа на полумаратона в люксембургския град Ремиш с време 1:02:21, от българските участници добри времена се очакват да покажат Димитър Каменов, Димитър Маринов.

При жените отново кенийки ще се борят за призовите места – победителката в маратона на Братислава с време 2:35:15 Hellen Jepkosgei Kimutai и Yunes Moraa Oigo, победителка в наскоро провелия се Солунски маратон с време 2:44:30. При дамите миналогодишната бронзова призьорка Виолета Тотева отново ще вземе участие. 

За победата при жените на полумаратонската дистанция ще се борят многократната шампионка на България в бягания на средна и дълга дистанция и сребърна призьорка от 2017 Радосвета Симеонова и Елена Василева – двукратна призьорка от миналите издания. При мъжете Димчо Мицов, Деян Атанасов и Красимир Чотов ще спорят за място на почетната стълбичка с бързия кениец Simon Kiprugut Kirui, победител на маратона в Лимасол с време 2:18:00.

Организаторите очакват броят на участниците в 3-те старта в програмата на Маратон Пловдив да надхвърлят 1000. Статистиката на бегачите до сега показва, че ще стартират: 46 участника носещи име Иван, Иванка, Иво, Ивайло и Ива; 39 на име Димитър или Димитрина; 35 на име Георги и 24 с името Александър.

Уикендът на Маратон Пловдив ще започне в събота, 28 април в 10.30 часа с Амбелино кидс рън, бягане за деца на 3 километрова дистанция, което ще се проведе в Цар Симеоновата градина. Очакват ги много награди и лакомства след края на бягането. Голямата награда – велосипед ще бъде изтеглена на томбола, 5 деца ще спечелят стипендии за летни езикови курсове, осигурени от училища Европа, а деца от танцовата школа Ненси денс ще допълнят церемонията по награждаването на най-малките участници. До края на деня в събота, отново на Площад Централен, ще тече и специализираното изложение за спортни стоки, екипировка и хранителни добавки Експо Маратон Пловдив, което ще е отворено за посетители и гости на града.

Стартът на Маратон и Полумаратон Пловдив е в неделя, точно в 8.00 часа сутринта, а награждаването на победителите ще бъде на сцената на събитието точно в 13.00ч. За поредна година спонсори на проявата са Община Пловдив, АВВ България, Орифлейм България, КЦМ Груп 2000 АД, Флексодон С800, Спонсер, Рънинг зон, Т Маркет, Верига магазини DM и Fit & Shape.

Сдружение „Маратон Пловдив” кани всички гости и жители на града да подкрепят и аплодират бегачите по трасето или в зона Старт – Финал и вярва, че именно разбирането и подкрепата на жителите на града, са част от причината това вълнуващо събитие за цялата бегаческа общност в страната да е най-успешният градски маратон на България. 

  • СНИМКИ от детския маратон в Пловдив може да видите ТУК
  • СНИМКИ и информация от големия Маратон може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар