Panasonic измислиха нов начин за разделяне на цветовете

Както знаем повечето цифрови фотоапарати използват метод на разделяне на цветовете известен, наречен „филтрация". Но понеже всичко търпи развитие трябва да се каже, че към момента Panasonic разработват интересна алтернатива наречена Micro Color Splitter.

Тук вместо с филтри, посредством метода на дифракцията новата технология разделя цветовете на микроскопично ниво. За разлика от филтрацията, при която се губи около 50-70% от достигащата матрицата светлина, при дифракцията не се губи почти нищо, твърдят от Panasonic.

Разковничето за липсата на загуба се крие в прозрачната подобна на плака структура. След като наличната светлина достигне матрицата, специални технологии и алгоритми възпроизвеждат цвета възможно най-прецизно в полученото изображение. От Panasonic са убедени, че Micro Color Splitter ще позволи разработването на нови фотоапарати с много по-големи матрици, които ще могат да правят качествени снимки дори в условия на изключително ниска осветеност.

На същата технология ще могат да се „радват“ не само DSLR фотоапаратите, но и матриците на смартфоните и компактните апарати. Добрата новина е, че технологиите за изработване на Micro Color Splitter са налични и в момента, но недобрата е, че от Panasonic не могат да се ангажират с конкретни дати  кога ще приложат откритието си в практиката.

 

panasonic-color-splitter-sensor

Вашият коментар