Новите 100 – другите обекти

Проектът „Новите 100” е посветен на другите обекти. Не на 100-те национални туристически обекти от онази книжка с печатите. Това е само една закачка.” – казва Антония Димитрова, художествен директор на галерия Резонанс. „Създадохме една нова емоционална карта с нови 100 обекта, със 100 големи емоционални точки. Всеки от тези 100 автора даде 100% от себе си, използвайки различни изразни средства.”

През месеците януари, февруари и март 2013 година галерия Резонанс ще представи 100 автора и техните емоционалност, душевна дълбочина и копнежи под формата на картини, пърформанс, музикално озвучение, инсталации. Проектът е международен и в него участват България, Македония, Сърбия, Индия, Мексико, Унгария, Холандия, Украйна, Германия, Австралия, Швейцария, Румъния, Белгия и Франция.

Целта на проектът е всеки автор в него да извади наяве своите най-дълбоки и искрени мечти, заровени в съзнанието му. Да извърви едно духовно приключение в себе си, да успее да се оттърси от ежедневието и сивотата си и да отрие най-пъстрите кътчета, като ги провокира да излезнат наяве. „Едно дълбоко вдишване”- казва Антония Димитрова.

На 08.02  от 18:00 часа се състоя едно от тези дълбоки вдишвания в галерия Резонанс. Тазвечерната част от „Новите 100” беше разделена на  части. Участваха художници като Елена Панайотова /” Витамини”/; Джорджиана Козма /”DESTIN(y)ATION”/; Весела Статкова /”Капани за сънища”/; Наташа Залозная /”Амфитеатър”/ и още много други. Втората част се състоеше от трима млади таланти от фондация „Пантарей”: Деница Гергиникова и Таня Рачева – изпълняващи танц на свободомислието, танц открехващ детската сетивност, която сме загубили, пречистен танц със светлина.

Третият в тяхното трио беше Трифон Ташев, който озвучаваше танца със своя музика, изпълнена на живо, без концепция, просто чувство. Таня Райчева ми сподели, че е учила Църковна Живопис и Стенопис в Академия за Музикално, Танцово и Изобразително изкуство в Пловдив, но нейното участие беше танц. Попитах я как се чувства, когато прави това, а тя отговори:
 
„Щастлива! Предпочитам да танцувам своя стил и да внасям послания, отколкото да съм сервитьорка и да бъда нещастна!”
 
Опитах се да й задам други въпроси, като и казах, че статията ще бъде публикувана, но тя не обърна внимание на това, при което на мен ми стана ясно, че популярността не я интересува. Тя правеше всичко за себе си, за нейното Щастие, и това и беше абсолютно достатъчно!
 
Най-младият участник в „Новите 100” се казва Борис Симеонов и е само на 8 години, но творбата му изглежда невероятно зряла и откровена.Уникално откриване на част от „Новите 100” в Галерия Резонанс. Мистично, дълбоко, завладяващо! Всеки, който желае да се докосне до това „вдишване”, да го направи!
 
 

За автора

Вашият коментар