Пената празнува скоро рожден ден (бисери)

Съвсем скоро рожден ден ще има един човек, който винаги има какво да каже, но не винаги може да му се разбере…Това е Димитър Пенев. Известен е във футболните среди с чувството си за хумор и странните си изказвания, при някои от които човек трудно се въздържа да не избухне в смях. Това качество го прави още по-любим за играчите и футболните фенове.

Димитър Душков Пенев (прякор Пената) е български футболист (централен защитник) и треньор, роден на 12 юли 1945 г. в село Мировяне, Софийско. Истинската рожденна дата на Димитър Пенев е 10 юли, но докато неговите родители отиват да го запишат, вече е било 12 юли, и така днес той по документи е роден тогава.

Главен селекционер на националния отбор по футбол достигнал до четвърто мясно на Световното първенство по футбол в САЩ през 1994. Димитър Пенев води и отбора на първото класиране на Европейско първенство по футбол през 1996 г. в Англия. Обявен е за треньор №1 на ХХ век на България. Награден с орден "Стара Планина" – първа степен. Почетен гражданин на София.

penata2

Да си припомним само част от неговото "творчество" с усмивка!

– "Този футболист тича и се смее. И защо се смее? Защото е толкова нисък, че тревата го гъделичка по мадурите."

– "Направихме това, което направихме"  (след 4-тото място на Световното първенство по футбол в САЩ — 1994 г.)

– "На нас, треньорите, това ни е работата — да бъдем уволнявани."

– "Този път няма да има бяло вино и цигулки, които да ме разсейват."

– "Митко беше дечко, но го хвана немската мая." — относно развитието на Димитър Бербатов (2004)

– "Кременлиев, ти ще пазиш номер 11, Златков ти ще си с Кантона."

– "Ама те са един и същ човек!?"

– "Тогава двамата ще се разберете някак си."

– "Момчета, тренировката ще се води от Краси Борисов, ако ви стане студено ще пуснем лампите."

-" Казах на момчетата да играят бавно, но бързо. Тоест да си подават с къси пасове в центъра, но ако наш нападател се откъсне напред да го търсят с дълъг пас."

– "Знам ги много добре. Там са Марадоната и Каниджа. Те са европейски шампиони на Южна Америка."

– "Познавам австрийците, много добър отбор. Бил съм и на стадионът им – "Кратера" (б.а. всъщност Пратера). Около него има много люлки"

– "ЦСКА леко-леко лази"

– "За какво ми е център-халф, като си имам четирима: Илиев и Тунчев от ЦСКА и Пажин от Левски (Томашич). Отделно имам високия от Литекс (Пламен Николов) и оня, дето не го пускат да влиза в Левски ( Топузаков). Караславов не съм го викал в националния тим. Само му се обадих да го чуя как е. На много хора звъня, но това нищо не значи. Никой не ми казва кой да взимам в отбора. Със Сираков не съм се чувал от месеци. Същото се отнася и до Лъчо Танев."

-" Трябва да благодаря на Жоро – вратаря, който спаси дузпа и още 1-2 гола. Трябваше да пусна тези двамата и третия, Йовов, по-рано."

-" Не може 20-30 фала, които пречеха на футболната игра. Не може да искаме дузпа в коляното и да демонстрира самият той, главният съдия. В една последна атака, когато се откъсва наш състезател с много груб фал, без последствие от картон и никаква реакция от съдия, дори страничния."

– "Иначе играчите са добре. Усмихват се, но са уморени. Някой път трябва да сме сериозни, друг път – приятели."

– "Следващите Стоичков и Бербатов ще се родят, когато намалят цените и стеснят Студентски град. Младите да намалят посещенията в това градче."

-" И при горещо време трябва да си подаваме по-бързо."

– "Лично аз съм си взел последната заплата. При нас всичко е наред и даже ако имате нужда от пари, ще ви дам 1000 лева."

– "Ей на това момче Беконов трябва да му дам очила. Нищо не вижда и пуска голове. Явно и лекар ще му трябва."

– "Предполагам, че Херо вече е спокоен, след като пресата съобщи, че неговото място в Левски ще се заеме от Красимир Балъков. Това ще помогне на адаша ми да се концентрира върху мача. Ако Черноморец загуби, нищо чудно да има гръмотевици и градушка от негова страна."

– "Радостно е, че момчетата имаха желание за работа въпреки тези ненормални подвиквания от недобрите фенове."

-" В кой център? В центъра на София ли?"

– "Предложих на колегата Мъри да не играем мач в този студ и сняг, а да вадим червеното вино и да се почва. Аз черпя."

– "Добра загуба"

-" Пак казвам, че всичко върви, както съм го планирал. Добър съм в планирането и други такива неща като него."

– "Много ви се моля, оставете ме. Такива въпроси (относно слуха, че напуска ЦСКА – б.р.) не приемам. Имате сайтове. На вас специално няма да ви кажа."

-" За съжаление минералната вода калцира мозъците на футболистите и не е никак лесно да работиш с тях."

– "Борис Три — Димитър Пенев, чете един от четирите отговора, гласящ „Борис III-ти“", в телевизионното състезание "Стани богат" при Ники Кънчев.

Вашият коментар