Пловдив се включва в Деня без асансьори днес

Днес, 5-ти юни България се включва в европейския Ден без асансьори (No Elevators Day). Идеята е да се затворят символично част от асансьорите и ескалаторите в обществени и частни сгради, за да се обърне внимание на хората към сериозния проблем на обездвижеността. 

Събитието е част от най-голямата обществена кампания за физическа активност NowWeMOVE, която у нас се провежда под надслов „Да раздвижим България” и се координира от Сдружението “БГ Бъди активен”.

В Пловдив събитието ще бъде подкрепено от:

  • WOW Sport и BG Бъди активен организират изкачване на стълбите до паметника на Альоша в 19:00 часа
  • Ще бъде затворен един асансьор в новата сграда на Пловдивския университет.
  • Община Пловдив също ще подкрепи събитието като разпространи информацията за ползите от физическата активност и прикани гражданите да използват стълбите.

В деня без асансьори до този момент са включени 17 държави, 50 града и над 180 общински, корпоративни и частни сгради. Дейностите започнаха в Брюксел, където европейският организатор ISCA (International Sport and Culture Organization) снима филм пред асансьорите на Европейския парламент с участието на няколко депутата.

На пети юни активисти от ISCA ще изкачат пеш известната кула Atomium в Брюксел. Инициативата No Elevators Day ще бъде подкрепена и от Латвийското председателство на Съвета на Европейския съюз,  както и от Белгийското финансово министерство.

Още от събитията на Сдружението “БГ Бъди активен” може да видите ТУК

Вашият коментар