Почина европейският шампион по вдигане на тежести Величко Чолаков

Последният български щангист с медал от олимпийски игри Величко Чолаков почина тази сутрин в Смолян. Тежкоатлетът, който спечели бронзов медал на игрите в Атина през 2004 г., се е почувствал зле, след което е издъхнал. Трагичната вест е потвърдена от Центъра за спешна медицинска помощ в Смолян. Сигналът е получен около 10.20 ч. сутринта, а смъртта е констатирана 10 минути по-късно.

Чолаков е имал проблеми със сърцето, като се е лекувал активно. На този етап се предполага, че той е получил емболия, но причините за смъртта ще бъдат установени след аутопсия.

Чолаков си отива едва на 35 години. Той е сребърен медалист от световното първенство във Ванкувър през 2003 г. Година по-късно печели бронз на игрите в Атина. Роденият в Смолян тежкоатлет е единственият българин с медал в най-тежката категория.

През 2004 г. става европейски шампион в Киев в категория над 105 кг, а две години по-късно във Владиславово взима сребро. През 2008 г. Чолаков даде положителна допинг проба, като в тялото му беше открито наличие на анаболни стероиди. Той беше хванат на извънсъстезателен тест заедно с голяма част от националния отбор по това време.

Заради скандала, в който бяха въвлечени още Иван Стоицов, Георги Марков, Алан Цагаев и други, България оттегли отбора си от участие на олимпийските игри в Пекин.

След четиригодишно наказание Чолаков се върна, състезавайки се за Азербайджан. Той получи квота за участие на игрите в Лондон, но се оттегли заради здравословни проблеми.

През октомври 2013 г. Чолаков прекрати кариерата си. Почетен гражданин е на Смолян и община Неделино. Чолаков е женен с две деца.

В рамките на малко повече от две години това е втори трагичен случай в българските щанги. На 21 март 2015 г. след инфаркт си отиде олимпийският шампион от Атина Милен Добрев. Той също почина на 35-годишна възраст. По-рано през тази година почина и дългогодишният треньор на националния отбор по вдигане на тежести Иван Абаджиев.

Вашият коментар