Разрешават разходките в планината и спорта на открито? Без маски!

Обсъждат отваряне и на спортните зали, решение по тези въпроси ще бъде взето скоро

Очаква се в следващите дни да бъде обявено разхлабване на мерките в България, пише Дарик.

Първите стъпки, които ще се предприемат, е да бъдат разрешени излетите в планините и разходките в парковете, съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Ще могат да се възобновят и спортовете на чист въздух. Става въпрос не само за индивидуалните, но и за групови тренировки, при които може да се спазват определени изисквания за безопасност на участниците.

В следващ етап има вероятност да се разрешат и дейностите в спортните клубове и фитнес залите, но все още се обсъждат условията, при които ще може да става това.

Най-вероятно след 13 май ще отпадне и задължението да се носят маски на открито, потвърди и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Те ще останат задължителни обаче за всички закрити пространства, вкл. магазини, аптеки, градски транспорт и др.

Облекчаването на мерките е възможно, защото епидемията придобива ендемичен характер и огнищата на зараза могат да се изолират, обясни още доц. Кунчев. Преминава се към стратегическо тестуване – ще се изследват предимно медицински персонал и хора от старческите домове.

Вашият коментар