Седмицата на движението под тепетата в края на май (ВИДЕО и СНИМКИ)

Най-голямата кампания за физическа активност и спорт в Европа NowWeMove представя плана си за България през тази година

Сдружение „BG Бъди Активен“ отново  ще раздвижат и малки и големи с много и разнообразни събития. Кампанията в Европа и България си е поставила за цел до 2020-та година 100 милиона европейци да обуят спортните си обувки. Идеята е всеки човек да открие своето движение от десетките разнообразни спортни занимания, а физическата активност да стане част от културата му на живот.

Календарът на събитията от кампанията NowWeMOVE през тази година включва:

  • Ден без асансьори – EuropeanNoElevators Day – 26.04.2017
  • Европейска седмица на физическата активност и спорта – MOVE Week – 29 май – 04 юни 2017
  • Европейски фитнес ден – European Fitness Day и FlashMOVE
  • Европейски ден на спорта в училище – European SchoolSport Day  – 29.09.2017
  • Ден без асансьори – European No Elevators Day

Събитието се провежда ежегодно в последната сряда на април. През 2016 година близо 300 000 българи заявиха своята принадлежност към инициативата. Основната идея на събитието е публични личности да покажат своята съпричастност и да мотивират гражданите да бъдат активни, като символично затворят асансьор/ескалатор или просто се качат по стълбите.

Европейска седмица на физическата активност и спорта – MOVE Week

Инициативата се провежда в страната от 2012 година и е мащабен празник на физическата активност, като в нея се включва общини, спортни клубове, НПО и доброволци. Идеята е да се предостави възможност да гражданите да опитат различни видове спорт и физическа активност (походи, танци, йога и т.н.), за да изберат този, който най-много им допада.

 През 2016 MOVE Week се проведе за първи път през май, като през следващите години инициативата е фиксирана в последната седмица на май.

Над 300 участници се готвят за 42 км. маратон в Пловдив (ВИДЕО)

Европейски ден на спорта в училище – European School Sport Day 

Европейски ден на спорта в училище (ЕДСУ) е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за "принадлежност към училището" за всеки участник. Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност сред учениците в цяла Европа и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации.

През 2016 в събитието взеха участие повече от 320 училища от над 180 населени места. 55 000 деца и младежи се включиха в събитието, като близо 6000 родители и учители също се раздвижиха с тях.

Пловдив с най-активните училища в страната за поредна година (ВИДЕО)

Европейски фитнес ден – European Fitness Day и FlashMOVE

Европейският фитнес ден е инициатива, която има за цел да покаже важността от физическа активност и разнообразието на видовете физическа активност. Събитието е покана към фитнес центрове и спортни клубове от всякакъв тип да отворят вратите си и да допринесат за превръщането на този ден в „най-активния ден“ в Европа.

През 2016 събитието се проведе за първи път в Европа в подкрепа на Европейската седмица на спорта #BeActive.

Кампанията NowWeMOVE се организира от  сдружение „BG Бъди активен“  от 2014 година. Сдружението има натрупан опит в сферата на промоцията на укрепваща здравето физическа активност, както и в работата с млади хора в различни програми и проекти, с цел образование чрез спорт.  Повече информация може да намерите ТУК 

В България NowWeMOVE продължава да се развива и да включва нови европейски събития и инициативи. Кампанията  продължава да въвлича в себе си още повече хора, които откриват своето движение и ползата от него, както чрез MOVE Week, така и с още няколко европейски събития, които да привлекат обществения интерес към проблема с липсата на достатъчно физическа активност сред европейците, а в частност сред българите.

BG Бъди активен е национален координатор на кампанията NowWeMOVE и Европейската седмица на физическата активност и спорта – MOVE Week.  Следете сайтa нa „BG Бъди активен“ за повече информация.

Вашият коментар