Необходимата доброта или „Боряна“ от Драматичен театър Пловдив (СНИМКИ и ВИДЕО)

Йовковата Боряна вече е част от програмата на Драматичния театър Пловдив

Премиерата бе вчера вечерта в обновената и препълнена зала на Драмата, а своя театрален дебют направи актрисата Патриция Пъндева в ролята на Боряна

Постановката на актьора и режисьор Красимир Ранков направи своята премиера на сцената на театъра снощи (18.01.2017), а пълният салон се погрижи това да остане незабравим спомен за целия сценичен състав и най-вече за актрисата Патриция Пъндева в ролята на Боряна. Това е сценичният дебют на обещаващата млада актриса, а директорът на Драмата – Кръстю Кръстев, който много успешно играе ролята на Ральо, ѝ подари по случая часовник с шеговитата уговорка с него никога да не закъснява за репетиции.

На сцената редом до изгряващата Патриция Пъндева и директора Кръстю Кръстев живата селска картина от Йовковия разказ създадоха още Параскева Джукелова, Красимир Доков, Николай Станчев, Красимир Василев, Елена Кабасакалова, Стефан Попов, Тодор Генов и Марин Младенов. За пренасянето в духа на някогашния патриархален свят, разкъсван от нахлуващата модерност, допринася и кавалът на Дамян Йорданов. Сценографът Петър Митев пък пресъздава напълно някогашния селски двор, като дори на сцената участие взимат няколко живи кокошки.

„Боряна“ е история за семейство, оплетено в дребни разпри, финансови главоболия, мнителност и омраза. Семейство, белязано от краха на патриархалните ценности в сблъсъка с новото време. Време, на което са му нужни единствено пари и власт. И точно когато брат брата продава, когато цял един свят е на ръба, на път да рухне, тогава се появява тя. Пеещата, красива, усмихната, искрена Боряна. Боряна, която ще обърка дисхармонията в постановката, ще върне радостта и ще покаже на всички забравената красота на месечината. Боряна учи озверелите от жажда за пари братя на нещата, които все повече ще остават в периферията – любов, единство и уважение.

Боряна е всичко онова, което идва ненадейно в живота, без да сме го викали, без дори да сме го очаквали, но успява без особени усилия да промени нещата, да промени нас. Добротата, която никога не разпознаваме отначало, към която гледаме с недоверие и страх. Боряна е усмивката сред много посърнали, песента насред най-тежката жътва, жълтицата в най-бедния дом.

"Двете епохи, когато е живял автора и днес са изключително сходни. Конфликтът на пиесата много остро кореспондира с нашето съвремие, повярвайте ми грам колебание и съмнение няма в това, В същото време противопоставяйки на това желанието да откриеш истинските стойности в живота именно в младите, ни дава надежда за промяна. Ако ние успеем да предадем нашето вълнение в зрителната зала, само тогава може да имаме успех. А тази постановка е насочена именно към младите хора", разкри режисьора Краси Ранков преди постановката. 

Той разкри още, че е искал да намери истинският образ на Боряна, като я сравни с бяла лястовичка, която търси своето гнездо. Патриция Пъндева пък се е оказала идеалната актриса за този образ заради чувствителността си и темперамента си, който самият режисьор познава от няколко години. 

"Изкуството по принцип е за младите по дух. Тази постановка не е само за млади и стари, а за всички, които се чувстват млади. Това е много голямо събитие в афиша на Драматичен театър Пловдив, а всеки себеуважаwaщ се театър трябва да има това заглавие или подобно на него", добави режисьора Стайко Мурджев от екипа на най-стария театър в България.

Вижте видеото с директора на театъра Кръстю Кръстев и Краси Ранков:

Драматичният театър отпразнува 135 години през декември. Как се случи това в снимки може да видите ТУК

Снимки и видео: Илия Димитров

Вашият коментар