Стадион Пловдив, Ах, каква реликва!

Спортен комплекс „Пловдив” може да се похвали с един от най-големите спортни центрове на Балканите благодарение на Спортен комплекс „Пловдив“.
 
Разположен е в северозападната част на града в непосредствена близост до коритото на река Марица. Основните строителни дейности по него са завършени през 1990 г. Комплексът е част от парк „Отдих и култура“. В пределите на парка се намира Братската могила, има кафенета, ресторанти, хотел, детска площадка и зоологическа градина, която в момента се ремонтира. Пловдивчани наричат мястото по различен начин – Гребната, Острова. Тук са изградени много спортни съоръжения, сред които стадион „Пловдив“ с места за 55 000 зрители, най-големият изкуствен канал за спорт на Балканите, закрит плувен басейн, открити и закрити тенис кортове и лекоатлетическа писта.
 
Стадион „Пловдив“ е най-големият стадион в България. Официалното му откриване е през 1950 г., с името „Девети септември“ и с капацитет от 30 000 седящи места. Съоръжението се реконструира основно през 1962 г., построява се втори етаж над сектор А и частично над секторите Б и Г, като с това са добавени места за още 12 000 души. Тогава са издигнати и четири стоманобетонни кули за осветление. Последният ремонт е от 1991 г. заради провелото се Европейско първенство по лека атлетика. Издигната е останалата част от втория етаж на сектор В, който увеличава капацитета на 55 000 седящи места.
 
Стадионът е ставал свидетел на десетки дерби мачове между четирите пловдивски отбора, ползвали са го и други български клубове. Теренът му е бил арена на паметни международни сблъсъци. Тук „Ботев“ (Пд) се е изправял срещу „Реал“ (Сарагоса), „Цървена звезда“, „Барселона“ и „Байерн” (Мюнхен), а „Локомотив” (Пд) е играл срещу „Оксер“, „Ювентус“ и „Лацио“. Най-голямото домакинско посещение е през 1981 г. Тогава „Ботев“ (Пд) излиза в турнира за Купата на носителите на национални купи срещу испанския гранд „Барселона“ и го побеждава с 1:0 за радост на 60 000 екзалтирани фенове. В момента на стадиона се провеждат лекоатлетически прояви от републикански мащаб, както и контролни футболни срещи. От 1996 г. не се провеждат официални футболни срещи, както и големи обществени мероприятия, поради липсата на Акт 16 на съоръжението. Изключение е направено единствено за концерта на „Металика“ през 1999 г. Миналата година с почти пълно единодушие Общинският съвет определи „Консорциум Пловдив“ за концесионер на обекта. Новият стопанин трябва да налее 24 милиона лева в съоръжението.
 

Гребният канал в Пловдив е построен за световното първенство по кану-каяк, което се провежда край тепетата през 1989 г. Той покрива изцяло международните стандарти, одобрени от FICA (Световната федерация по гребане), и това дава възможност на града ни да организира редица международни и национални спортни събития. Тук са проведени няколко големи състезания, между които и Европейското първенство по кану-каяк през 1997 г. Показаните от състезателите резултати вкарват гребната база в класацията на най-бързите канали в света. Съоръжението е с дължина 2200 метра, дълбочина 3 метра, широчина 120 метра и предлага 6 състезателни канала. Разполага с перфектни условия за спортен риболов. Градът ни бе избран за домакин на Европейското първенство по гребане през 2011 г. и на Световното за юноши и девойки, мъже и жени в неолимпийските дисциплини през 2012 г. Бюджетът на двете първенства е 2 милиона евро. 

Вашият коментар