Футболната революция е факт, учредиха Суперлигата

Европейските футболни колоси се изправиха срещу УЕФА

Европейска футболна Суперлига беше анонсирана официално от 12 нейни основатели, публикували съобщения на своите официални канали в социалните мрежи и интернет страници.

Въпреки заплахите от санкции, за които бяха предупреждавани многократно от УЕФА, едни от най-популярните и богати клубове на Стария континент решиха да направят следващата крачка в своето развитие.

Ето кои са сред основателите на новия турнир, който се очаква да стартира през август: Реал Мадрид, Барселона, Атлетико Мадрид, Интер, Милан, Ювентус, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Ливърпул, Арсенал, Челси и Тотнъм. В навечерието на първото издание на турнира към тях ще се присъединят още три клуба.

Учредителите планират да обсъдят сътрудничество с УЕФА и ФИФА, въпреки ясната позиция на официалните органи, ръководещи футболните надпревари в Европа и по света.

В ръководния орган на новата организация ще бъдат президентът на Реал Мадрид, Флорентино Перес, както и шефовете на Ювентус и Манчестър Юнайтед – Андреа Аниели и Джоел Глейзър.

Схемата на самия турнир предвижда участниците в него да бъдат 20, като 15 от тях ще бъдат самите учредители на Суперлигата, а останалите ще участват в нея след квалификации. Те ще бъдат разделени в две групи от по 10 отбора, като срещите ще се провеждат всеки срещу всеки при разменено гостуване.

На следващата фаза ще се класират автоматично първите три отбора, а следващите два ще играят плейоф в два кръга, след което победителите ще се присъединят към вече класираните. Предвижда се първият финал да се проведе през месец май в една срещу и на неутрален терен.

Очаква се новият европейски футболен формат да се провежда през седмицата, за да не затруднява участниците в ангажимента им към редовните национални първенства.

Организаторите планират създаването на сходен турнир и за жени, като по тази тема все още няма яснота.  

Вашият коментар