Бездомните кучета и какво правят с тях в Холандия

През 2009-та година „Дневник“ публикува статия със заглавие: „България още е варварска страна в отношението си към животните“. Има се предвид кучетата. За съжаление това продължава да важи в немалка степен у нас, а за радост има тенденция хората да проявяват по-милосърдно отношение към бездомните кучета и да осиновяват изоставени от улицата или от приюти.

Търсейки информация по темата, попадам на страницата във фейсбук на Сдружение „Верен приятел. Публикацията е следната: „Помните ли кученцето Нина. Някакъв и отрязал ушите и опашката с ножица. После я бил с лопата. Успял да счупи таза. Днес беше делото. Осъдиха го на 9 месеца затвор. Нина към днешна дата е добре, дори тича. Търси си дом.“

Ето и снимка на Нина:

Тези дни има още един осъден.Това е  Ангелин А., който през 2019 г. изтезава малко куче. Осъден е на 8 месеца затвор.

И така, докато в България насилието на кучета, а и котки, все още намира почва, то в една друга държава – Холандия такъв въпрос не само не съществува, а там дори улични кучета няма. Защо? Защото държавата взима нещата в ръце и се справя с тази задача. Как? Много просто. Успехът е заради програма за стерилизация, по-високо данъчно облагане за породисти кучета и по-строги закони за отношение към животните. Холандия провежда кампании за повишаване осведомеността. Близо 1 млн. бездомни кучета намират своите нови стопани. 90% от населението на страната е осиновило домашен любимец.

След мащабни операции и мероприятия в Холандия, всяко едно куче е било подложено на стерилизация, получило е медицинска помощ и ваксинация. За да насърчи осиновяването, правителството увеличило данъците, свързани със закупуването на домашен любимец. Това направило осиновяването на куче от приют финансово по-изгодно за хората.

Въведени са строги закони за хуманно отношение към животните. Незаконно е да изоставите домашния си любимец, а агресията или жестокостта към тях се наказва с до 3 години затвор и глоба от 16 000 евро. Създадено е и специално полицейско отделение с единствената цел да се предотврати жестокостта към животните и да следи изоставянето им.

А ето какво ни разказва от първа ръка Владимир Георгиев, който от дълги години живее в Амстердам:

„В Холандия не съм виждал никъде бездомни кучета. Чувал съм, че ситуацията е много регулирана, и ако някъде се появи бездомно куче, веднага го прибират в приют за осиновяване от хора, които си търсят куче. Един приятел си взе коте и куче, именно от такива приюти При това не може просто да отидеш и да кажеш, че искаш еди-кое си животно и да ти го дадат. Те проучват имаш ли условия, както и дали кандидат-стопанинът и кандидат-животинчето са съвместими един с друг, дали си допадат. Котка е по-вероятно да видиш навън и в началото си мислех, че са бездомни. Но се оказа, че е масова практика хората да оставят котките да си щъкат, където си поискат и да се прибират, когато решат, което е осъществимо, ако живееш на първи етаж и имаш дворче – тогава на вратата към дворчета имат клапа, през която котката излиза или се прибира когато реши.

„Бездомни“ в Холандия вероятно могат да се нарекат само птиците, които живеят по каналите. Има хора, които ги хранят, но на много места е обявено като забранено и могат да те глобят. Забранено е, защото често хората хранят птиците с нездравословни за тях неща. Също така една от актуалните политически партии тука се нарича се нарича „Партия за животните“ https://en.wikipedia.org/wiki/Party_for_the_Animals. Сега по-наболяла тема са фойерверките. Холандците са традиционно луди на тема да пускат фойерверки на Нова година. Става наистина страшно. След това мнозина отиват в болница с откъснати пръсти или загубено око. За тази Нова година за първи път беше забранено да се пускат фойерверки. Правят се усилия да го забранят за постоянно, като един от аргументите е, че домашните животни се травмират. Кучетата понякога така се стресират, че бягат на много километри от вкъщи и после трудно ги намират“.

Каквото и да кажем, ясно е, че у нас има много какво да се направи за това да няма бездомни кучета и за това хората да имат по-цивилизовано отношение към тях. Във фейсбук има вече много страници и групи, свързани с осиновяване на кучета и котки. Една част от хората стават все по-чувствителни по тази тема. Време е да настъпи промяна.

Снимките в статията са взети от фейсбук страницата на сдружение „Верен приятел“.

За автора

Вашият коментар