Йордан Иванов: Ще изградим влаково разклонение към летището

Летището има потенциал за товари, пътници и засичането на три връзки: въздух, ЖП и път, което го превръща в интермодален терминал

Йордан Иванов е роден в  Пловдив през 1986 г. Завършва ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, а по-късно „Право“ в Нов български университет. Политическата му кариера започва с отпор на много от управленските решения на Община Пловдив. Той е общински съветник от ДБ, зам.-председател на Демократи за силна България, както и новият Областен управител на Пловдив.

С г-н Иванов разговаряме за някои от належащите и актуални казуси, свързани с града и областта, както и за осъществяването на няколко интересни бъдещи идеи.

Г-н Иванов, какво точно ще включва фондът за развитие на летище Пловдив?

Фондът за развитие е създаден през 2010 г., а от две години стои в кома. Казвам в кома, защото хората, имащи властта да решават какво ще се случи, е трябвало да впишат новите промени в търговския регистър, когато са били избрани, тъй като фондът е сдружение с нестопанска цел. Трябвало е само да впишат кои са новите управляващи кметове, но никой не е отделил тези 30 мин. Това, което ние постигнахме е, че от няколко дни вече имаме вписаните промени в търговския регистър. Оттук насам следва развиването му, заедно с големи общини, като Стара Загора, Смолян, Пазарджик, Хисаря и прочее.

Фондът е преди всичко инструмент за няколкократно повишаване на потока на пътници от чужбина през южната врата на България по въздух. Инструмент, който позволява да дойдат голям брой различни авиокомпании, от различни градове в Европа и не само. Инструмент, който дава пълна отчетност на общините какво са получили срещу тяхното финансиране. По-точно – колко коли под наем на съответната община са взети; колко резервации за нощувки и заведения са направени; колко билета за културни мероприятия, музеи или исторически забележителности са взети и др.

Той не е нещо имагинерно, което ще бездейства и ще изразходва пари на данъкоплатеца, а начин да вдигнем пътникопотокът от 100 000 на половин милион годишно, в рамките на две години. В този смисъл, не само Пловдив, но и всяка община на територията на областта и съседни области има пряк интерес да участва във фонда за летището. Формално погледнато, фондът представлява сдружаване на общини, които финансират съобразно броя жители на територията си, за да може да се договаря с авиокомпаниите, които да маркетират и рекламират дестинацията, за която летят пътниците. От всичко това има само ползи и нито една загуба.

А по самото летище ще има ли инфраструктурни и ремонтни дейности? Също така, ще се наложи и създаване на редовна автобусна линия.

Повече от десетилетие пътят от Асеновградско шосе до летище Пловдив не е осветен. След няколко разговора с министър Караджов, е поет ангажимент от Министерство на транспорта и съобщенията и от Областно пътно управление да бъде осветен още през месец юни. Няма как да искаме да увеличим трафика на туристи с пет пъти, а пътят до летището да не свети.

Въпросът с довеждащия и отвеждащия транспорт е проблем, който не успях да разреша в предишното управление, надявам се със сегашното да успеем. И до момента Община Пловдив не е открила автобусна линия от и до летището. Говорих с ръководството на летище Пловдив и то само ще организира транспорт, докато Община Пловдив не пусне автобусна линия номер 2. На предстоящата сесия Общински съвет ще гласува това решение, но ние държим летището да го самоорганизира, докато Общината изпълни своя ангажимент. Искам да кажа, че ролята на Община Пловдив в тези процеси е много важна, защото е в сърцето на региона, който ще спечели от летището и ако не организира тя транспорта, кой друг да го стори? След като това се случи, в никакъв случай няма да пречим на тази инициатива и ще решим дали двата вида транспорт да съществуват паралелно.

Третата важна точка по отношение бъдещето на летището е, че НКЖ пое ангажимент в следващия програмен период да бъде вкаран като приоритетен проект за изграждане на разклонение към летището на влаковата връзка Асеновград-Пловдив, което да осигури извозване на товари и пътници по ЖП до Централна гара, защото тя е в сърцето на града. Това няма как да се случи в краткотраен план, но е изключителен приоритет за мен, защото отваря потенциал за товари, пътници и засичането на три връзки: въздух, ЖП и път, което го превръща в интермодален терминал. А и една от най-големите индустриални зони в Южна България се намира около влакова линия – от Асеновград до Пловдив. Всичко това би променило начина, по който изглежда районът за бизнеса.

Смятате ли, че инфраструктурата на Пловдив наистина позволява създаването на градска железница? Какви ще са ползите от нея и какви биха били затрудненията при едно бъдещо осъществяване?

Имаме изключителен потенциал за развитие на ЖП транспорт, защото сме единственият град, извън София, който е обграден от ЖП връзки и се намира в централната част на Южна България. Това, което ще се случи, е, че до 2026 г. там, където линията не е удвоена, ще бъде. Това са връзката от Крумово до Тракия – икономическа зона; линията на бул. „Копривщица“ ще бъде удвоена и повдигната, за да могат да минават коли отдолу. По Плана за възстановяване и устойчивост ще се закупи подвижен състав, за да може да се осигури преминаването от южната част на града в северната и да се свържат всички индустриални зони. Така ще се осигури ЖП връзка за товарите от Тракия – икономическа зона до икономическата зона между Асеновград и Пловдив.

Освен това трафикът ще олекне и въздухът ще се подобри, защото ЖП превозът е екологичен. Дали ще съумеем в по-дълъг план да разраснем тази градска връзка, дали ще успеем да я използваме като основа за същинска градска железница с други връзки, зависи, до голяма степен, и от ръководството на Общината.

И като говорим за строителство, докога няма да имаме конкурентни стадиони? Реално, в момента само този на ПФК Локомотив функционира що-годе нормално. Изграждането на Колежа буксува от години, а стадион Пловдив тъне в разруха.

Мога да Ви дам телефона на Здравко Димитров, ако искате! Доколкото ми е известно, той е възложител на договора. Дойде един падишах в града преди някоя друга година и каза: „Ще дам едни десетки милиони“. Възложиха се едни договори, без осигурен пълен финансов ресурс, и сега кметът трябва да отговаря.

А иначе, без да съм експерт, видимо в държавата има проблем с развитието на спортните клубове. Те не могат да функционират самостоятелно на база генерирани приходи, да изграждат стадиони, да ги поддържат. Което пък лишава хората от любовта им към българския спорт. Самият аз съм израснал по стадионите, обаче заради това посредствено поведение на властта и нейното вмешателство в спорта, във входа на годините се отказах да ходя. Не водя дори и детето си, въпреки че обичам пловдивския футбол.

Само искам да питам, а не можеше ли източната страна на стадион Пловдив да бъде с официален вход на ПФК „Ботев-Пловдив“, а западната – с официален вход на ПФК „Локомотив-Пловдив“ и да имаме празник на града?! Стадионите на Лаута, Колежа и в Коматево да останат тренировъчни бази? Защо не го направихме така? Щяхме да имаме и бърза пътна връзка чрез новия мост, който ще се изгради над река Марица. Защо не инвестирахме в паркинг, в адекватни връзки? А не да чака партийният му началник да дойде от София и да каже, че дава 50 млн. лв., но ги дава за тези два стадиона.

В момента Колежа го подготвяме за полуфинала на Шампионска лига. Кой ще извозва хората дотам? Парализира ли се градът? Да! А щеше ли да се парализира с бърза пътна връзка до стадион Пловдив? Не, разбира се! Не твърдя до край, че тази идея е правилна, защото трябва да се говори с браншовите експерти и спортните клубове и заедно с пловдивчани да се реши съдбата на стадионите. Но искам да споделя, че съм говорил с много фенове за използването на стадион Пловдив и от двата клуба и те намират идеята по-скоро за добра.

Догодина има местни избори. Смятате ли да се кандидатирате за кмет?

В Пловдив има някаква традиция Областните управители да се кандидатират за кмет, но да не бързаме и да не абсолютизираме местния стереотип. Аз съм тук, за да свърша работа и съм последният човек, който ще саботира собствената си работа, като постави мишена на гърба си, като обяви, че ще се кандидатира за кмет. Демократична България е сериозна политическа сила, имаме вътрешни механизми, които ще бъдат спазени, но за сметка на това, мога да поема ангажимент пред Вас, че на местните избори ще има отговорен, диалогичен и мотивиран кандидат за кмет от ДБ.

Част I-а от интервюто с г-н Иванов – ТУК

За автора

Вашият коментар