Без алкохол на обществени места ?!?!

Това гласи новата-стара наредба на Общински съвет, която засегна най-вече любителите на бирата в откритите пространства и парковете – чл. 9 ал. 7 гласи, че употребата на алкохолни напитки и други упойващи вещества по улиците, площадите, парковете, зелените площи и други обществени места е забранено.
 
Започналото санкциониране на нарушителите пробуди широк обществен отзвук и недоволство. От Общината се обосноваха, че България е правова държава и законите трябва да се спазват, независимо дали ни харесват или не. Употребата на алкохолни напитки в паркове и градинки дава лош пример на децата, а също създава предпоставка за нарушаване на обществения ред, са едни от основните доводи в защита на странната наредба.
 
В действителност има много противоречия в новата-стара забрана. В съответния чл. 9 ал.7 от „Наредбата за осигуряване на обществения ред“ са упоменати конкретните забранени зони – улици, площади, паркове, зелени площи, но са добавени също така и „други обществени места“. Ако не се лъжа всички заведения, в които се продава алкохол, са обществени места и съответно наредбата трябва да засяга и тях. Но разбира се това не се случва, защото за тях важат други правни догми.
 
Да оставим заведенията, в които явно сме принудени да харчим парите си и то с много голяма надценка, щом искаме да се насладим на компанията на приятели и любима напитка. Нека обърнем внимание на доводите в защита на наредбата. Един от тях е, че младежите пиещи бира и други алкохолни напитки по парковете, уринират където им падне… Ами това едва ли щеше да става, господа общински съветници, ако парковете бяха снабдени с достатъчен брой тоалетни, както е по санитарни изисквания.
 
Другият довод е, че младежите чупят пейки и унищожават общинска собственост, след като „вдигнат градусите“. Това становище звучи определено нелогично. Защо ще им е на младежите, предпочели да прекарат времето си с приятели в градинка или парк, да рушат и унищожават своето място. И защо тези хора са по-различни от останалите, напили се в заведенията? По какъв начин е установено, че любителите на „пейка-партитата“ са по-агресивни и разрушителни от тези, изпили същото количество алкохол в заведение? На каква база е направено това заключение?
 
Третата причина в защита на ограничението за десетки души, е най-основателна и засяга децата и подрастващите. Разбира се тук става въпрос за пример който се дава, за възпитание в спазване на законите и опазване на обществения ред. Което възпитание, до колкото съм запозната, зависи предимно от родителското и учителското тяло… но това е друга тема.
 
Не мисля, че трябва да се сърдим на полицаите когато си изпълняват задълженията, въпреки че спонтанно започналото съблюдаване за наредба, влязла в сила преди около три години, най-вероятно не е случайно. Но това е тема която е свързана с корупционни практики и неефективност на институциите, което не е обект на коментара днес.
 
Трябва да се съгласим, че винаги ще има закони които няма да ни харесват, но „виновниците“ не са изпълнителите, а „творците“ им.
 
В тази наредба има много недомислици и определено „намирисва“ на защитаване на определени интереси – на собствениците на питейни заведения. Защото ако уринирането е причина за забраната, то трябва да ви уведомя, господа общински съветници, че човешкият организъм е съставен така, че получава подобни „позиви“ при консумацията не само на алкохолни субстанции. По тази логика трябва да се забрани консумирането на какъвто и да е вид напитки в парковете и градинките, защото е по-лесно, отколкото да се отделят средства за изграждането на обществени тоалетни и поставянето на химически такива. Следователно мнозина от нас ще трябва да се сбогуват и с неделните пикници на гребната база.
Разрушаването на общинска собственост от любителите на бира младежи е сериозен проблем, но защо не се предприема нищо срещу стотиците пловдивчани, паркирали лъскавите си автомобили пред нощните заведения? След посещението на което шофират, консумирали обилно количество алкохол и то на регламентираните за това места, като по този начин рискуват не само да унищожат общинска собственост, но и да отнемат човешки живот…
 
Абсурдно е да се мисли, че някое заведение ще откаже да сервира алкохол на пиян клиент, а дори и да го направи поради агресивно поведение, това единствено създава предпоставка за разрушаване на общинска собственост. Защо някой трябва да ме задължава къде да прекарвам времето с приятели на по бира? Освен това как да не предпочита човек парка, като в заведението звучи музика по-силна от мислите в главата му, което прави невъзможно комуникацията със себе си, камо ли със събеседника.
 
Определено трябва да се вземат мерки срещу вандалите, но без това да облагодетелства определени бизнес кръгове.
 
И ми и много интересно, ако сега сляза на пейката пред блока с една бира, дали ще дойдат да ме глобят?

За автора

Вашият коментар