Facebook вече и под вода

Най-голямата социална мрежа Facebook възнамерява инвестира в Азиатско-Тихоокеанският подводен кабел. Намеренията са да се увеличи скоростта на интернет в региона, което ще помогне на потребителите на социалната мрежа. Това заяви представител на компанията, без да разкрива каква ще бъде сумата, предидена за начинанието.
Според Facebook, т.нар. Азиатско-тихоокеански портал (Asia-Pacific Gateway (APG) ще даде тласък на участието на компанията в един от най-бързо развиващите се пазари.

Изграждането на APG е спонсорирана от група компании, между които китайски интернет доставчици – China Telecom и China Unicom.

Проектът, който трябва да бъде завършен през 2014г., ще включва прокарването на оптичен кабел с обща дължина 10 000 км. Той ще свързва Малайзия, Южна Корея и Япония, като ще има възможност за разклоняването му и към други държави, сред които Китай, Хонг Конг, Тайван, Виетнам и Сингапур.

Очевидно Facebook следва стъпките на Google, които направиха подобна инвестиция в подводен кабел за азиатския континент. През 2008 година Google се присъедини към консорциума, който застана зад спонсорирането на Подводната кабелна система на транс-тихоокеанския съюз (Trans-Pacific Unity submarine cable system ), която свързваше САЩ и Япония, последвана от инвестиция в Южноазиатската японска кабелна система (Southeast Asia Japan Cable ), година по-късно.

 

 

За автора

Вашият коментар