Безизборен Пловдив (ВИДЕО)

Като ненужен шум в ежедневието се отразява предизборната кампания в Пловдив – леко дразнещ, всеки път с една и съща песен, но все пак преминаващ бързо с отдалечаването…

Какъвто е и всеки един шум тук – кратко нарушаване на безвремието, малка пукнатина в тихата хармония между град, хора и съществуване. Шумът постепенно утихва, за да остане след него непреходната и вечно чудна същина на битието.

Затова и пловдивчани с вродено лекомислие, като че ли несъзнателно, изолират фанфарите на целия политически парад, провеждащ се от няколко седмици предимно около Главната. Минавайки през центъра хората подават ръка на случайните агитатори кандидат – депутати, за да поемат поредния флайер на лъжата. Поемат неволно и стиховете на Вазов, които не забелязват някъде из между десетките хартийки от подадените ръце. И без много да му мислят ги захвърлят в празния кош за боклук – празен за отпадъци, но пълен с предизборни обещания …и стихове на нашия, истинският Иван Вазов. 

И едва ли има днес политическа партия или политик, или нещо дори по-голямо, което да е способно да отмести този град, неговата история от хилядолетната му съдба да преживява, да промени механизмите на вечност и свързване.

Това си мислихме днес, докато за пореден път преминавахме през Центъра. Решихме да го заснемем, просто като поредния ден, от който едва ли ще остане отпечатък освен онзи захвърлен диск със стихове на Иван Вазов, стоящ кротко под фасовете и пепелта и чакащ някое друго време, някои други хора, някой друг живот…

"И аз на своя ред ще си замина,
трева и мен ще расне над прахът.
Един ще жали, друг ще ме проклина,
но мойте песни все ще се четат…" 

(Иван Вазов)

Mediacafe призовава младите хора в града под тепетата да гласуват. Да гласуват по съвет и за страната си, а не за 30 лева и кръгли обещания. Гласувайте за бъдещето си, така както вие го виждате!

Вашият коментар