Будителите в съвремието ни

На днешния ден, когато България почита делото на родните просветители, е редно да се замислим за значението на този празник в съвремието ни.

Едва ли има човек в тази държава, който да не е съгласен с твърдението, че децата трябва да знаят кои са българските будители, защо се наричат така и каква е ролята им за изграждането на национално самосъзнание. И до тук хубаво, но с това се изчерпва всичко. Ако се замислим – изключително малко са училищата, които организират някакви мероприятия на този ден. Всъщност по-голямата част от тях са били вчера, а днешния празничен ден е ознаменуван единствено с факта, че е неучебен. Еми честито! Честит ви неучебен ден! Още един от многото такива, за които няма да си спомняте…

Истината е, че тези личности, които на времето са били обединители на нацията, сега са твърде далечни и непознати за поколенията, формирани с образа на Хари Потър и Робърт – вампира. Не, че не знаят, кои са тези личности, но отсъства празничността на този ден. За съжаление наблюдаваме много по-голям интерес към вчерашния Хелоуин, отколкото към днешния чисто български празник. Причината за това е много проста и тя се крие в закостенялостта на образователната система, която стоя някъде в средата на миналия век. За разлика от нуждите на съвременните деца.

Той, българинът, просветител и будител на нацията, виси в рамка в класната стая. Старите методи на отбелязване на този празник не могат да задържат вниманието на децата, а новите са твърде „авангардни“ за учителското съсловие.

Време е да се проумее, че се намираме в 2013 година, когато старите възвишени лозунги са плоски и глухи, но делото на хората, формирали националното самосъзнание трябва да се предава.

Вашият коментар