Чувството за собственост над съветските републики

Първо малко предистория, ако не сте хванали новината. Една от най-уважаваните заради безпристрасност медии в света – EuroNews с половин милион почитатели във фейсбук постави като cover picture снимка от изрисувания за пореден път Паметник на съветската армия, този път в цветовете на украинското знаме. Малко по-късно обаче снимката е свалена, поради негативни реакции от „зрители“ и от Министерството на външните работи на Русия.

Паметникът на съветската армия бе изрисуван, украсяван или вандализиран – всеки да реши за себе си – много пъти в последните години. Кое е абсурдното обаче този път? Съветските войници първо скандализираха, като се преоблякоха като американски комиксови герои – ама как, те Щатите са големият враг? В друг случай паметникът стана розов, като извинение към Прага за нахлуването на същите тези изрисувани съветски войници по време на Пражката пролет през 1968-а.

Този път обаче един от войниците е в цветовете на Украйна. Безумието в случая е, че Украйна е една от републиките, част от СССР – че какво лошо има един от съветските войници да носи цветовете на съветска република? Може би просто в следващите дни останалите щяха да бъдат боядисани в цветовете на Русия, Грузия, Беларус, Армения и т.н., кой знае? И ако Русия има известно право да недоволства, когато паметникът става розов или американски, с какво право се разпорежда с украинската история? Та Украйна, поне според върховните комунистически и съветски идеали, е напълно равноправна република и част от СССР, както и Русия? Като нищо изобразеният войник със знаме на паметника може да е бил украинец. Откъде накъде Москва си присвоява цялата история ня Украйна? Утре може да започне да се хвали и със славата на споменатите по-горе Тарас и Андрий Шевченкови. Чувството за собственост на Москва над останалите съветски републики очевидно не е изчезнало. Украинците това го знаят много добре. Прибалтийските републики, например, имат защо да се притесняват. Дали в т.нар. "16-а република на СССР" трябва да се притесняваме?

Разочарова ме обаче реакцията на EuroNews. Не мисля, че е възможно негативните коментари са повлияли на свалянето на снимката. Та всеки, имал и малък досег с журналистиката знае, че е невъзможно един материал да получи само одобрителна критика, особено в гигантска медия, чиито снимки се споделят по 2000 пъти и коментират от стотици хора по целия свят. Съвсем правилно от телевизията уточняват, че те не заемат позиция и са си напълно в правото – имаме снимка и коментар относно това какво има на снимката. Всъщност колкото и да е очевидно за нас да заемеш позиция поне в този конфликт, когато снайперисти разстрелват невинни хора на улицата, за една медия като EuroNews е невъзможно да вземат страна и това ги прави толкова уважавани. No comment, по едноименната им рубрика.

Да, обаче снимката бе свалена. Кое е преляло чашата – твърде много негативни коментари или позицията от Министерството на външните работи на Русия – едва ли ще разберем. Но докато на зрителите им е простено да бъдат първосигнални, за един толкова висш орган, като Министерство на външните работи в Москва е смешно да проявява такава медийна неграмотност и да оценява отразяване на новина без редакторски коментар, като вземане на позиция.

В крайна сметка No comment и незаемане на позиция означава да се осланяш на документи и факти, а не на интерпретациите. И според документите всяка от съветските републики е равноправна в СССР. Много ми е интересно ако Външно министерство на Украйна – друга, равноправна бивша съветска република, изрази позиция, че желае снимката на съветски паметник, оцветен в цветовете на съветска република да си остане, каква би била реакцията?

Вашият коментар