Да освиркаш Левски

На 19-и февруари се навършиха 141 години от смъртта на най-святата българска историческа фигура – Васил Левски.

Каквото  и да кажа за него ще бъде твърде тривиално  и клиширано, и абсолютно ненужно… просто свеждам глава и отдавам почит на делото му!

Вчерашните събития в София, обаче показаха, че за голяма част от българите и политиците – няма нищо свято и стойностно. В този ден, вместо да се замислим за саможертвата на един, в името на всички останали, хиляди викаха „ууу“ пред паметника на Левски в София. Недоволството бе продиктувано от появата на Волен Сидеров и негови симпатизанти, провеждащи традиционното си факелно шествие на този ден, и скандиращи „АТАКА – победа!“. Повишеното недоволство даде възможност на Сидеров отново да размаха пръст и да призове…, или по-скоро да заплаши полицията, че ако до три минути не отстрани протестиращите, ще пристъпи към саморазправа. И кордонът от полицаи се принуди да изблъска гражданите, за да може важната политическа фигура да си шества на спокойствие. А множество граждани, желаещи да положат цветя на паметника и да отдадат почит на святата личност, не бяха допуснати до него.

Чудя се, как да започна коментара си на тези събития. В английския език има една много хубава дума, която описва състоянието ми, в което изпаднах след като видях и чух какво се случва – speechless (безмълвен). Направо спрях да приемам и да предавам, а си мислих, че българските политици вече няма с какво да ме изненадат. Че е наглост – наглост е. Че протестиращите срещу правителството са сбъркали времето, мястото и повода – това също е вярно. Но има нещо много по-потресаващо и това е заповедта на Сидеров към полицейските служители – „да разкарат протестиращите до 3 минути“, в противен случай ще се прибегне към саморазправа.

Излезе, че личността на Васил Левски и поклонът пред паметта ѝ е, запазено театрално представление, до което нямат право на достъп обикновените граждани. Те само могат да гледат и да „аплодират“ привързаността на партията и политическите фигури към историческата личност. Те са тези, които трябва да отдават почит, защото ако не беше святото дело на Апостола, в момента нямаше да  могат да си позволят да заповядват на полицията. Нямаше да могат да влизат в сградата на Народното събрание с хладно оръжие, или пък недай си Боже, да отговарят пред закона.

Изчерпах се – изчерпах се да пуля очите си и да дърпам косите си при всяка нагла узурпация на събитие, свързано с чест, морал, доблест и почит. Качества които българските политици не познават, камо ли да притежават.

Защото личността на Левски и на поклон пред нея, имат право всички българи – политици, полицай, адвокати… и какви ли не други професии. Но истински искрено е онова дете, здраво стиснало майка си за ръка и онзи възрастен човек, който с треперещи ръце и сълзи в очите, оставя цвете в нозете на Апостола… и никой, никой няма правото да им отнема този миг! Защото „Твоят един син, Българийо“ даде живота си за нашата свобода – твоите убийци…

заглавна снимка: Vesti.bg

За автора

Вашият коментар