Да си купим диплома

След като във вторник (01.07.2014 година) българските медии отново зачекнаха темата за покупката на дипломи и официалното съобщение, че МОН е дало на прокурор сайт за продажбата на тези документи, екипът на mediacafe.bg решихме да направим свой малък експеримент.

Свързахме се точно с този човек, от точно този сайт, подложен на прокурорска проверка, обявена дори в националните медии. Поискахме си диплома за медицинска сестра и разяснение за цените. И зачакахме. Учудващо, предвид медийната звучност на проблема, съвсем любезно и интелигентно, ни беше отговорено на всички въпроси.

На практика можем да получим удостоверението за завършено образование (дори и за медицинска сестра) на цени от 800, 1200 и 1500 лева съответно за средно образование, бакалавър или магистър. Регистрацията в регистрите на МОН струва допълнително, но свръзката ни не препоръчва това да се плаща, тъй като „никой не ги проверява“и дипломите са „едно към едно с оригинала“.

          

Всъщност факта, че е възможна и регистрация на документа в Министерството и университетите, и на практика пълното му легализиране, свидетелства, че това е огромна мрежа от „фалшификатори“, в която са замесени чиновници от учебните заведения и служители в Министерството на образованието и науката.

А спокойствието, с което бе отговорено на всичките ни въпроси, само няколко часа след като медиите оповестиха новината, е повече от арогантно и нагло.

Проблемът с продажбата на дипломи не е от вчера и тегне като злокобно проклятие над нас, всеки път когато ни се наложи да поверим живота си в ръцете на някой друг човек. Мрежата се е разпространила като рак из цялата страна и е инфектирала всяко едно учебно заведение, което оставя чувството на недосегаемост. А най-лошото е, че има кой да ги купува!

Стана така, че всеки от нас може да получи документ, удостоверяващ че е способен да упражнява дадена професия, и да се молим да не ни се случва да използваме услугите на такъв човек.

А цялата тази история само напомни още веднъж, че образованието в България и дипломата нямат почти никаква стойност…

Вашият коментар