Директорката на ДГ „Мир“ отказва да подаде оставка, въпреки родителите

Близо 200 родители искат Светлана Джаникян да освободи поста на директор на пловдивската градина

Тя отказва да подаде оставка, след като се върна на работа след дълги болнични

Заради отсъствието ѝ Общината все още не може да направи пълна проверка за конфликта в детската градина

Пословичен стана казусът с пловдивската детска градина „Мир“. По медиите гръмнаха заглавия от сорта на „Дете беше наказано да мие тоалетните“ и много подобни. Казус, който сблъска едно срещу друго родители и персонал в цялата страна. Казус, който бе даван като нарицателен за лошо възпитание и злоупотреба с права. Казус, който се оказа лъжовен, манипулиран и неверен. В последствие се разбра, че детенцето никога не е било наказвано, а в крайна сметка бива и преместено в друго детско заведение.

Детска градина „Мир“ се ръководи по метода на Монтесори и е с престиж на една от най-хубавите градини в града, но случаят разбули много неясни. Конфликтът и нарушеното доверие между бащи и майки и новия директор Светлана Джаникян пречи най-вече на децата и естествения процес на израстването им. Родителите са категорични, че не желаят Джаникян да управлява градината, но не може да се вземе официално становище от управляващите органи, защото след инцидента с детенцето и фалшивото наказание г-жа Джаникян излиза в дълги болнични. До днес тя беше замествана от Нели Ушева. С първия работен ден конфликтът обаче продължава.

Припомняме Ви историята в хронологичен ред.

КАЗУСЪТ

На 24-ти октомври момченцето от 3-А група на ДГ „Мир“, с инициали Л.Д., играе с негов връстник по време на следобедния сън. В този момент педагог Гергана Видева е на работна среща в директорския кабинет и помощник-възпитателят Стефка Табакова остава сама с малчуганите, макар че по трудова характеристика не може да се грижи за цяла група сама. Двете деца скачат по леглата, като така разбуждат и останалите. Табакова им прави забележка, но Л.Д. си сваля панталонките и ѝ се дупи. Тя го кара да седне на столче, да се успокои и да помисли за постъпката си. Тогава се връща учителката и поема смяната.

На другия ден новият директор, застъпил поста от лятото, Светлана Джаникян привиква Стефка Табакова и Гергана Видева и им заявява, че срещу тях има подадена жалба за малтретиране на детето Л.Д. Оказва се, че то е казало на родителите си, че е било накарано да чисти тоалетните и то системно. Поради тази причина директорът кара двете жени да напишат обяснения и отказва да им покаже жалбата. На 28-ми октомври Табакова пак е привикана в директорския кабинет, където е принудена да даде молба за напускане.

Много пъти са правени родителски срещи заради агресивното държане на момченцето, включително и с психолога на градината, след инцидента. На въпросната среща се разбира, че психологът никога не е работила с детето, нещо, което то е твърдяло на родителите си в продължение на месеци. На срещата присъстват както родителите от 3-А група, така и инспектор Морадова от отдел Образование. Става ясно още, че родителите на момченцето са пуснали жалба чак на 28-ми октомври, а не по-рано както твърди директорът.

Стефка Табакова обаче пуска жалба към Общината и оттегля молбата си за напускане. Прави се разследване в детската градина от Етична комисия, чака се и становище от Синдиката, но то не може да излезе, защото директор Светлана Джаникян си пуска болнични. Болнични, които продължават и до днешна дата. Всички опити за връзка с нея са неуспешни.

По вътрешния ред на детската градина, за да бъде наложено административно наказание на  служител, трябва да бъде въз основа на подадена писмена жалба срещу него, проведена среща, обективирана в протокол, и заповед от работодателя, с която да бъде наложено административното наказание-забележка. В случая този ред е нарушен, но Общината решава, че служителките заслужават административни наказания по ред причини. Гергана Видева ще бъде наказана, защото споменава името на детето публично по медийните канали. Наказанието ще дойде от Държавна агенция за закрила на детето, която отказва да предостави на родителите доклада си по казуса. Той е прочетен само на персонала и в него е изложено, че липсва тормоз над дете от страна на учител и възпитател.

Педагог Милета Христова също ще бъде наказана заради това, че е говорила с медиите в рамките на работното си време, въпреки че действията ѝ са били извършени със знанието на заместник-директор Нели Ушева и са гарантирали неин заместник в занималнята по време на интервюто. Това наказание е нерегламентирано, имайки предвид, че по Кодекса на труда свободата на словото и правото човек да се защити по всички законоустановени начини не се счита за нарушение.

ПРОБЛЕМЪТ С ДИРЕКТОР ДЖАНИКЯН

Директор Светлана Джаникян застъпва на 5-ти август 2019г. Преди това е работила в две детски градини – „Фамилия“ и „Майчина грижа“. Работният ѝ стаж общо възлиза на шест години. Първото странно нещо, което колективът забелязва е, че тя назначава на работа две жени, които не са минали курса за метода на Монтесори и по закон не би следвало да преподават в заведение, което се ръководи по него. Само една от тях записва курса след назначението си. Интересен факт е и, че на сайта на Общината липсват данни за конкурс за ДГ „Мир“. После започват икономии – нарежда се да се загасят лапите в гардеробните, през които децата минават, за да отидат до тоалетна; не се изпират килимите за началото на новата година; спира се отоплението във фоайето, в което децата се преобуват; променя се менюто, изключват се хладилниците и други.

По собствено желание или не, напускат медицинската сестра и четири служители, сред които и помощник-възпитател Нели Борукова, която напуска на 10-ти октомври.

„Напуснах, защото не съм съгласна как започна да се ръководи детското заведение. За мен директор Джаникян не може да взима решения самостоятелно и не е компетентна. Най-често ние взимахме решения, които ѝ предлагахме за одобрение.“, казва тя.

Родителите от детска градина „Мир“ категорично застават зад персонала и против Светлана Джаникян. Те искат оставката ѝ и провеждането на открит конкурс за нов директор. За целта се пусна отворено писмо, подписка и петиция, в която са събрани подписите на над 160 бащи и майки, жалба към РУО гр. Пловдив, както и опровержение от страна на екипа, в който се подписват 26 човека от общо 33. Провеждат се много виждания със заместник-кмет „Образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” – Стефан Стоянов. Последната среща на родителите с управленческите сили се състои на 19-ти декември, където новият кмет на гр. Пловдив Здравко Димитров заявява, че ще направи всичко възможно да разреши казуса и ще помогне за качествена и адекватна комуникация между двете засегнати страни.

РАЗВРЪЗКАТА

За сега Общината не може да приключи проверката и да вземе окончателно решение, защото директор Джаникян е в болничен до 6-ти януари 2020г. Днес беше първият ѝ работен ден след дълго отсъствие, а в 17:00 часа вечерта се срещна в сградата на градината с родителите, които за пореден път заявиха, че искат да подаде оставка. Очаквано или не, г-жа Джаникян отказва да подаде молба за напускане под претекст, че няма законови основания и действията ѝ през изминалите месеци не са наказуеми. За сега тя ще получи забележка, която не е повод за уволнение.

„Като за финал директор Джаникян ни каза, че ако искаме да бъде премахната от поста си, трябва да подадем групова молба към Общината, което е абсурдно, защото общата молба по никакъв начин не ни гарантира успешен изход от ситуацията“, коментира Борислава Колева – юристконсулт и родител на едно от децата, посещаващи ДГ „Мир“.

Очаквайте продължение по темата…

Снимка на корицата – част от подписите на родители от ДГ "Мир"

Вашият коментар