Леденото мъжко хоро в Калофер отново събра стотици българи (СНИМКИ)

Студенто време отново не спря калоферци да се потопят в ледените води на Тунджа 

С песента „Залюбила е Василка” мъжете поведоха уникалното хоро на Богоявление, което се играе повече от 100 години в подбалканския град на големия революционер Христо Ботев

За пореден път събитието бе наблюдавано от ЮНЕСКО, тъй като калоферци кандидатстват за включване в списъка на световното културно наследставо

Всяка година калоферци се хващат на емблематичното мъжко хоро и влизат в ледените води на река. Традицията си е традиция! На Богоявление в Калофер празникът започва още от ранни зори. Всички калоферци, готови да влязат в ледените води на река Тунджа, се събират в къщата на кмета.

Според поверието всеки, който влезе във водата, ще бъде здрав през цялата година. Ниските температури не са успели да вледенят изцяло водите на Тунджа. А хора от цялата страна се събират около реката още от 4:00 ч. сутринта.

Под съпровода на тъпани и гайди шествието пристига от дома на кмета до мястото на реката, където ще бъде хвърлен кръстът. Леденото мъжко хоро се води от кмета, а участниците са десетки.

Над 300 мъже и тази година изпълниха калоферския обичай на Богоявление. По традиция е река Тунджа влязоха към 100 калоферци, начело на които по стара традиция бяха кметът на града и гайдарският състав на Народно читалище „Христо Ботев”. Всички бяха облечени в народни носии с типичната за града връхна дреха „гимена фанела”. Калоферци нагазиха в реката около 8 часа, като пееха  по традиция народната песен „Залюбила е Василка”.

Млади момчета на различна възраст нагазиха първи в река Тунджа в Калофер и с песента „Залюбила е Василка” поведоха уникалното мъжко хоро на Богоявление. По подобие на своите бащи и братя, и те се бяха прегърнали през раменете, и танцуваха въпреки студените води. По-малките от местната детска градина също бяха в реката, но върху раменете на своите татковци. Според поверието ледената вода на реката по време на мъжкото хоро не разболява, а точно обратното – калява.

Мъжете се хванаха през раменете и поне 20 минути играха своето мъжко хоро в Тунджа. Местният свещеник отец Димитър хвърли кръста, но за калоферци няма значение кой от мъжете ще хване християнския символ. Традицията в града на Ботев е кръстът да бъде даден на най-малкия участник в хорото. 

"Стараем се, каквото е било преди, да бъде и сега", сподели кметът на града пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Димо е най-малкият участник в мъжкото хоро и е на крехката възраст от 2 години. Той получи кръста, защото по традиция този, който го извади от водата, винаги го дава на най-малкия участник.

Влюбен мъж пък предложи брак след леденото хоро във водите на Тунджа. 29-годишният Кирил Темелакев от София падна на колене пред чаровната Анелия и пред камерата на бТВ и я остави без думи след баналния въпрос „Ще се омъжиш ли за мен“. Тя помълча за кратко, след което побърза да го стопли с „Да“ и страстна целувка. Това е най-романтичния годеж, коментираха приятелите им.

„Не очаквах. Изненадата е огромна“, сподели младата дама.

„Днес се навършват шест години, откакто сме заедно. Надявам се тази дата да ни носи късмет и да продължим напред“, добави Кирил, който бе сред смелчаците влезли в Тунджа в Калофер, за да се хване на мъжкото хоро.

„Ние сме 6-милионна нация и не трябва да се делим. Трябва всеки българин да се гордее с произхода си!“, заяви младият патриот.

Фотограф: Александър СТЕФАНОВ

ОЩЕ снимки през годините в и мъжкото хоро в Калофер може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар