Да спасим Австралия!

Нещастията се случват. Понякога са случайни и не можем да направим нищо, за да ги избегнем. Понякога са в следствие на нашите грешки. Казват, че Природата си знае работата и когато нещата ескалират, тя се намесва. Не можем да гадаем дали пожарите в Австралия са човешко дело или порив на съдбата и макар огнените явления да не са нещо ново за континента, опустошителните размери на тези завинаги ще останат в историята като едно от най-големите природни бедствия в света. Данните са покъртителни –  от началото им през септември 2019г. са потвърдени 24 човешки жертви, около 2 000 жилищни сгради са разрушени, 6 милиона хектара горска площ е изпепелена, над 500 милиона представители на животинския свят – изгорели. Невъзвратима бройка.

Най-засегнати са коалите, защото те са физически бавни животни и трудно могат да избягат от огъня. На континента живеят 28 000 коали, 8 000 от които вече са мъртви. Това ги поставя в регистъра на застрашен вид – резултат, който така или иначе се предвиждаше от теоретични учени, но в далечно бъдеще. Не сега, не по този начин, не без време за реакция и превенция.

Мобилизирани са военни и пожарни части, както и доброволци, които се борят със стихиите. Небето над Австралия е червено, а въздухът в столицата Камбера и Сидни не се диша. Димът стигна дори до Нова Зеландия. Праховите частици и пушекът създадоха собствен климат на континента-държава – огнено торнадо и гръмотевични бури. Снощи на места заваля дъжд, което е добър фактор, но още не е ясно дали ще се отрази трайно или ще е като капка в пустиня. За сега опитът за оцеляване продължава.

Освен всичко, ситуацията се отразява и политически на страната. Хората са пред протести спрямо премиера си Скот Морисън, който отиде на почивка, докато градовете горяха. При завръщането му мнозина го посрещнаха недоброжелателно и го освиркаха.

Земята е в потрес от случилото се, хора от много държави искат да помогнат на бедстващите. Сред тях се оказаха и известни личности като певицата P!nk и актрисата Никол Кидман, които отделиха не малки суми за дарение. Самият Ръсел Кроул пропусна „Глобусите“, на които спечели в категория „Най-добра мъжка роля – кратък сериал или ТВ филм“, за да се включи в гасенето като доброволец в родната си страна. Неговият дом е един от изпепелените от пожарите.

 

Ние също можем да помогнем! Да, България е далеч от Австралия и включването ни като доброволци е трудно, но можем да дарим поне малко, за да допринесем в борбата с бедствието. Защото дори да се намираме на хиляди километри от огнищата, Планетата е обща и всички трябва да се грижим за нея. По този случай MediaCafe подбра няколко организации, които събират средства в помощ на обединени каузи, в различни звена. Те са напълно достъпни за нас, а за дарението не Ви трябва нищо друго освен банкова сметка и e-mail адрес. Ето ги и тях:

  • Ако искате да дарите на австралийския Червен кръст, може да го направите ТУК
  • Ако искате да помогнете във Facebook, може да го направите ТУК
  •  За подкрепа към пожарникарите, вижте ТУК

 

Вашият коментар