Един метър разлика

По мои лични наблюдения, изключвайки квартал "Тракия" и големите булеварди, по улиците на Пловдив няма тротоар, който да е по-широк от  приблизително 2 метра.

Сега ще се запитате какъв е проблемът?

Ами проблемът е, че по наредба, както разяснява кметът на Район "Централен", всяко новозасадено дърво (дърво, не теменужки или рози) трябва да отстои най-малко на 3 метра от фасадата на най – близката сграда. Какво всъщност трябва да означава това:

1. Никъде в Пловдив, или почти никъде, както споменах по-горе, няма да е законно и възможно да бъде засадено ново дърво. 2. Отсечените такива, дали заради старост или частни интереси, няма да бъдат замествани с нови. 3. Тези, които имат желание да облагородят със зеленина пред своя дом, улица, махала, квартал и т.н., няма да могат да го направят, не и със съдействието на Общината. 

А всичко това го пиша, освен заради абсурдността му по принцип, поради факта, че в рамките на няколко дни се случиха две събития, които сами по себе си не предизвикват кой знае какъв интерес, но в контекста на проблема с чистия въздух, високите температури и липсата на сянка, не са за подминаване. Първо в "Капана" (там по принцип липсата на зеленина е окоизваждаща) премахнаха няколко дървета, тъй като били стари, а корените им повдигали плочките и пречели на използването на тротоарите. Дори да е така,  как точно въпросният квартал ще бъде озеленен в бъдеще, за да може да диша при наличието на тази наредба? 

След това, пак от Общината, "събрали" де що има кашпи и саксии от заведенията в "Капана" и Центъра, тъй като трябвало същите да бъдат "документирани, скицирани, одобрени" или нещо от сорта, за да бъдат поставяни. Сигурно си имат някакви административни основания за тези действия, но какво всъщност се случва: значи режем дървета, на чието място нови не могат да се засаждат, защото такава е наредбата, а после събираме кашпите и саксиите, защото трябва някъде да ги "заведем"?!

В този ред на мисли се сетих и за още нещо. Общината изсече част от тополите край Марица, като аргументите за това бяха прилични – изсъхнали, правят много боклук, причиняват алергии и т.н. Това хубаво, ама защо по-рано не засадиха други дървета, които да растат до вече отрязаните, та като им дойде времето, едните да заемат мястото на другите? Ако не са решили просто така, докато си пият сутрешното кафе и на някой му е скимнало да предложи да отсекат тополите и два часа по-късно същите да ги няма, то би трябвало това е да е част от дългосрочна стратегия, касаеща озеленяването на Пловдив. Иначе казано – решаваме през 2014-та, че ще махаме тополите, засаждаме по същото време други дръвчета и три години по-късно, сиреч сега, режем тополите и се радваме на вече укрепналите и растящи нови такива.

"Може и да бъркам! Може да няма такава наредба. Може от Общината да са подготвили масово озеленяване с нови дръвчета из вътрешните улици и тротоари и само да чакат подходящия сезон, за да стартират. Може да имат по-разумно решение и за района около Марица. Може да стимулират собствениците на заведения, офиси и магазини да инвестират в озеленяване, като засаждат дръвчета, храсти, поставят кашпи, саксии и прочее хубавини, а това пък да им спестява някой лев от дължимото към хазната! Може и проект такъв да разработят за 2019-та, примерно доброволци от едноименната Фондация да озеленят вътрешността на града, а не неговата периферия, както обикновенно се случва." 

Може, наистина може! Въпросът е дали някой иска и мисли по тези въпроси?! Защото да промениш някаква наредба, да стимулираш гражданите да искат да бъде зелено, красиво и чисто, да промениш мисленето на хората в тази посока не е толкова сложно, но пък ефектът от подобни действия би бил невероятен.

снимки: Под тепето

Вашият коментар