Фотографската лента на спектакъла Shoot to Still

‘Shoot to Still – не слушаме AC/DC, а гледаме невероятния пърформънс на aNorange Collective на сцената на Кукления театър в Пловдив. Still фотографията цели да улови образа на движещ се обект и така да трансформира движението в статика. Черпейки вдъхновение от фотографията, хореографският екип създава‘Shoot to Still’. Идеята за спектакъла възниква у тях преди две години, а от една година е на сцена, като претърпява леки промени и се усъвършенства за всяко следващо изпълнение. Спектакълът ‘Shoot to Still’ се състоя в Държавен куклен театър – Пловдив като част от програмата на 14-тото издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“.

Двама души или две души разказват историята на една маса за вечеря. Кадър след кадър в аналоговата лента на спектакъла виждаме техните срещи и разминавания. Съчетавайки танц, театър и фотография, Iris Boer (Холандия) и Sebastian Pickering (Дания)картографират отношенията между мъж и жена, тяхната емоционална и физическа връзка. Те успяват да представят движението на времето чрез забързания или забавен ритъм на сменящите се кадри. На въображението на публиката са оставени детайлите – кои са двамата, какви са отношенията помежду им, какви са мислите и чувствата им.

Във времена на социална дистанция наблюдаваме дистанцията между тези две тела, целящи да се достигнат. Това, което прави впечатление, е как най-ценниятим реквизит са самите тела – не чашите за вино или цветята, а те самите. Боси крака, погледи, движения, усмивки, тъги. Само светлината и звукът насочват зрителя, който се отдава на сетивата си да създадат общата картина. Тук театърът не е просто театър и танцът не е просто танц.

След края на представлението потърсихме двамата артисти, за да разкажат за читателите на "Медиякафе" как е започнало всичко и какви са мечтите им за бъдещето.

Името aNorange Collective се появява като шега между двамата артисти. „Това е просто дума, измислена за да се намери рима на дума, за която няма рима. Нали знаете, всеки се нуждае от някого.“ Намерили рима за своята дума, те намират път към сърцата на зрителя. „Ние откриваме нещо случайно и в процеса на случайност правим нещо, което всъщност има смисъл.“ И това е методиката на тяхната работа, това е артистичната им идеология.

Как виждат те бъдещето? Мечтаят „колективът да се увеличи, да привлекат нови танцьори, с които да израснат и идеите им.“ В момента обаче фактът, че са само двамата е бил много полезен за репетициите по време на карантината. „Тъй като артистите първи пострадаха и най-трудно се възвърнаха на сцената след извънредните мерки, ние сме щастливи да имаме представление на живо. За нашата професия докосването е от изключителна важност и ако бяхме 10 души, наистина щеше да ни бъде трудно.

14-тото издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ през 2020г. е различно от досегашните –макар и не гъсто разположени, избраните представления са уникални и разкриват душевността зад нациите и артистите.

Фотографии: Благовест Попов

Вашият коментар