Гарнизонна фурна – парк или място за култура?

В Пловдив адекватните изложбени пространства са твърде недостатъчни, а тази сграда може да реши този проблем

Общинските структури трябва да се възползват от ентусиазма и доброволната помощ на гражданите

Бъдещето на терена, на който в момента е бившата Гарнизонна фурна в Христо Смирненски, все още е неясна. Идеята на общината и уверенията на районното кметство са, че сградата ще бъде съборена и на място ще се изгради нов парк. Мнението на много хора – както специалисти в сферата на културата, така и общественици или хора от квартала е, че действително там може да се изгради един културен център. Какви са вариантите, ползите и негативите от всичко това и защо се стигна до този казус?

Идеята на това място да бъде изграден парк не става много ясна от позицията на общината. Сегашната сграда се намира на шумно и натоварено кръстовище, през което освен автомобили, преминават и влакове. Самата тя заема един малък имот в съседство с много по-голям парк пред блоковете. В съседство е и още по-големият парк около Мол Пловдив. Липсва някаква належаща нужда точно там да бъде изграден парк, а в същото време смисълът от него, предвид неудобното и натоварено място, ще се изгуби.

Една достатъчно здрава конструктивно сграда, която се нуждае от по-сериозен ремонт единствено на покрива, може на практика с по-малко пари да бъде преустроена за използване, от колкото биха се дали за нейното събаряне. Разчетите на артистите и архитектите, които работят с „Изкуство днес“, са за около 320 000 лв за ремонт, срещу 350 000 лв за събарянето на сградата и преобразуването ѝ в парк.

С такова поведение, градската управа оставя впечатлението, че просто трябва да се имитира дейност. Съществуващи паркове се унищожават и преобразуват в булеварди, или на тяхно място се строят нови сгради – а, тъй като било хубаво да има паркове – съществуващи сгради се събарят, за да се построи парк. Не би ли било по-лесно и евтино да си запазим парковете, да си запазим и сградите и да търсим решение за тяхното по-адекватно използване?

В крайна сметка сградата на Гарнизонна фурна в Смирненски може да поеме огромна част от културните случки в Пловдив, които сега няма къде да се случат – особено що се отнася до Съвременно изкуство. Всъщност добри изложбени пространства в Пловдив като цяло липсват или са малко – а тук изведнъж ще се отворят няколко, в многобройните помещения в сградата. А и най-важният фактор е налице – ентусиазъм и желание сред голямо количество хора, които да правят това или доброволно, или поне без да натоварват общинския и държавен бюджет. Защото обратната ситуация я виждаме навсякъде в страната – хора, които натоварват държавния бюджет, но нямат никакъв ентусиазъм или желание за работа, доведоха множество творби на изкуството в националната галерия „Квадрат 500“ пред унищожаване.

Пловдив се нуждае от това градската и част от районните управи да се научат да използват потенциала на собствените си, доброволно предоставящи услугите си граждани. Ясно е, че в дейно районно кметство, като „Западен“ – а дори и в цялата Община Пловдив, няма специалисти във всички сфери – каквито има в целия град, като общност. Това, че някой предлага алтернатива на актуално решение не значи, че той е враг на местната власт.

Напротив – в случая от един такъв център ще спечелят всички – гражданите, общината, районното кметство, което ще се докаже, като най-иновативно и работещо в диалог с тези граждани и с експертите. Ще спечелят също изкуството и културата, които ще бъдат безкрайно обогатени със съдържание и стойност. Дано разумният диалог в случая надделее, дано този път се действа преди да дойдат багерите, а не след това, както в няколко случая в Пловдив, за които вече всички съжаляваме.

Още по темета може да проетете ТУК

Снимки: автора и в. 24часа

За автора

Вашият коментар