Изненада ли ни вотът? (инфографика)

След като бяха раздадени всичките предизборни кюфтета, обещания и надежди, в неделя дойде времето за гласуване. Имаше много и различни прогнози от страна на социолозите. Част от тях мислеха, че ще имаме отново малко партии в Парламента. Друга индикира, че ще са много и се оказаха прави…

Шокиращо за някой хора, но реалността е, че в новия състав на Народното събрание влизат 8 политически сили, за разлика от изборите през 2013 г., когато те бяха едва 4. Това е и рекорден брой за нашата нова демократична история.

Както и на предишните избори, отново ГЕРБ са победители. Дори спечелиха още 2 % от вота на населението. БСП от своя страна загубиха стабилна част от своите гласоподаватели – близо 11%. Столетницата в момента трудно може да нарече себе си дори втора политическа сила, защото разликата ѝ с ДПС е под 1%. Прави впечатление, че трите сили с най–много гласове са идентични с предходните избори. Можем ли да говорим за промяна тогава?

Все пак има 4 нови формации, заемащи места в новия Парламент. Реформаторски блок, Патриотичен фронт, ББЦ и АБВ са зайците, но показват, че не мислят да отстъпват на по-опитните.

Тези резултати предизвикват множество въпроси у нас…
Какво влияние в крайна сметка оказаха протестите върху вота на 5-ти октомври?
Кой с кого ще се формира коалиция?
Дали няма да се стигне отново до коалиция БСП-ДПС-Атака?
Ще имаме ли правителство, което ще изкара 4-годишния мандат, даден му по конституция?

Какво следва?

Имаше ли смисъл от преференцията? Успя ли някой от кандидатите да стане един от любимците на електората и да размести кандидатската листа?

 Тези данни все още не са ясни, но ги очакваме с интерес.

Съставяне на правителство

След като мандатите са разпределени до последната бройка, е време за преговорите за коалиция и разбира се, очакваме кой ще вземе в ръце кормилото на властта. Но защо постоянно всички говорят за коалиции? Не могат ли ГЕРБ да управляват сами? Ами не, защото те се очертава да получат около 90 мандата, а за да могат да имат мнозинство в Народното събрание им трябват 121 депутата. Ето защо при всички случаи имат нужда от коалиция. Мнозинството е толкова важно, защото ако не разполагат с него, законите и решенията в НС се взимат неефективно, бавно и с много предварителни уговорки.

….

И ако имаме късмет, нашите избраници ще заработят дружно и ще намерят решение на проблемите с КТБ, Енергетиката, Държавния бюджет, Здравната каса и… с две думи има много работа за вършене!

П.П. В нашите стъпки не сме използвали карти таро, нумерология и астрология.
Не се питайте какво държавата може да свърши за вас, а какво вие можете да направите за държавата.
Джон Кенеди

Източник: Smartiigraphs.com

Вашият коментар