Лицемерието на света – кризата в Украйна

През последните години човечеството стана свидетел на множество военни конфликта, които белязаха потърпевшите и съвременниците, оставиха трайна следа в историята и, надяваме се – вградиха мигаща предупредителна светлина за поколенията.  

Двете огромни и унищожителни войни (Първата и Втората световни войни) доказаха на човечеството, че властта и политическите интереси не трябва да се постигат с въоръжени конфликти. Въпреки това обаче, Светът е променен – поставен на колене пред снизходителността на доскорошната английска колония САЩ, която започва своята политика на „облъчване“ с демокрация (която влиза в невоенна конфронтация с руския социализъм). Но тази демокрация като че ли не е годна за южноафриканското население, разчертало градската си среда на бяла и черна зона.

Първите ми по-ясни спомени за военен конфликт, осъществяващ се направо пред портите ни, е войната в Босна и Херцеговина през 1995 година, когато Организацията на обединените нации провежда операция „Преднамерена сила“. Целта ѝ е да отслаби военната мощ и способност на Република Сръбска, която заплашва да атакува обозначените от ООН "безопасни зони" в Босна и Херцеговина.

Следва Косовската война от 1998 и 1999 година, която е втората операция на НАТО (от създаването си през 1948 година с цел да се противопостави на военната мощ на СССР), която всъщност не е одобрена от Общото събрание на ООН (основна цел на Организацията на обединените нации е да запазва мира по света).

Следват още въоръжени конфликти в Близкия изток не без „умиротворителната“ намеса на САЩ и НАТО. И всеки път се чудим – необходимо ли е било? Защо не ги оставим да си живеят както искат и спрем да налагаме псевдо демокрацията навсякъде по света? А отговорът е прост – въпрос на власт, интереси и политика!

Ето защо светът е лицемерен – защото в Украйна гори гражданска война, продиктувана от желанието на едни да поемат посока на развитие към Европа, а на други – да направят завръщане в бъдещето към Русия. Но никой от световните жандарми не си и помисля да се намеси, да навлезе с умиротворителните си войски в страната и да покаже как се прави демокрация, защото това означава да се настъпят интересите на Русия. Всички седят и наблюдават как умират хора, защитаващи каузата си.

Толкова ли са важни тези 8 милиона души, които биха се присъединили към Русия ако тя анексира и Донецк и Логанск, освен Крим? Толкова ли са важни, че трябва да струват десетки, стотици човешки животи? Толкова ли не научихте уроците си по история и не направихте изводите си за бъдещето? Толкова ли сте заслепени от манията за могъщество и власт? Оставете ги! Оставете ги да си отидат! Защото те това искат, нали? Каква ще е иначе тази демокрация, която не зачита желанието на обществото?! Референдумите били нелигитимни! Еми легитимирайте ги! Не бъдете лицемерни…

За автора

Вашият коментар