Максим Генчев възхвали филма си за Васил Левски в Пловдив, остана неразбран (СНИМКИ)

Излизайки от кинозалата цялото ми същество не можеше да преосмисли какво точно е видяло. Вярно, не отидох с очаквания, ама чак пък толкова… През цялото време си мислех, че гледам някой американски екшън на много забавен каданс!

„Левски не е клише. Той не е изхабен от употреба образ. Той оживява в една нова интерпретация, различна от досегашната портретна представа – жив, емоционален, едновременно човек и светец.“ Това е описанието на образа на Апостола на брошурата на скандалния филм „Дякон Левски“.

След срещата с режисьора Максим Гечев в Пловдив тези думи добиха още повече значение. Той отново сподели пред медиите, че това не е исторически, а художествен филм. Чухме още веднъж оправданията, че целият образ на Васил Левски е представен чрез неговите виждания.

Още в началото на срещата той попита какви са ни очакванията за филма. Отговорът на журналистическата гилдия бе скромен и реторичен „Зависи какво сме прочели“. Лично аз не тръгнах с очаквания, защото видях и лоши, и хубави рецензии (малко, но ги има), но мнението ми е, като на господин Генчев: "Всеки трябва да отиде да гледа филма и да разбере героя и целия сюжет по свой начин".

Но, както се казва, ако нещо е хубаво няма да се хвали чак толкова, колкото ако е лошо. Може би трябваше да се усетя от предварителната среща, че прекалените хвалби на Максим Генчев и Златина Филипова криеха нещо. Разбирах идеята за целия филм, но това, което виждах, беше по-скоро като шега. Очаквах за един такъв филм да усетя много повече емоции, но уви нямаше такова нещо.

Всички скочиха срещу факта, че Левски псувал. Но това беше най-малкото, което ми направи впечатление. Мога да кажа само,че и Васил Левски е бил човек и си е изпускал нервите. На всички ни се е случвало да псуваме. Отделно това не е било по сценарий. Максим сподели, че е била реакция в нормален разговор, но просто тайно го е заснел. И ефект имаше.

Друг е фактът, че още в началото, когато се показваше битката в Белград, се чуха доста вулгарни изрази. И това го разбирам. Само не разбрах битката между двете жрици на любовта, какво имаше за цел.

През цялото време си мислех, че гледам някой американски екшън филм на много забавен кадър. Ама много забавен. 

Следващият проблем: Не съм сигурна дали самата режисура или по-скоро играта на актьорите не беше добра, но някои сцени бяха повече от комични и несполучливи. Отделно имаше и прекалено ненужни сцени, които се протакваха прекалено много. Не ми бе нужно да гледам как се почиства едно бюро цели 3 минути. Ако всичко това беше съкратено, може би хората нямаше да губят толкова бързо интерес към филма за Левски. 

Накратко: Не ми хареса. Идеята, целта и каузата зад този филм са чудесни и напълно ги разбирам, но просто…просто не се е получило. Не казвам на никого да не ходи да го гледа. Отидете, гледайте и решете дали филмът е хубав или не.

Аз снощи реших.

Пълната програма за "Дома на киното" в Пловдив можете да видите ТУК.

Вашият коментар