Партиите на Предсрочни избори 2014

На 05 октомври 25 парти и коалиции ще се впуснат за пореден път за последната една година в борба за народната любов. Изходът е повече от интересен и непредвидим. Затова в следващия месец ние и всички други в държавата ще го следим с голям интерес.

Екипът на smartigraphs ни представя инфографика за вашата първа стъпка към информиран избор на 05 октомври:

Какво ще откриете в инфографиката ?

Партии и коалиции на изборите

Ориентация ляво – дясно – център (припомнете си инфографиката ни за политическите идеологии)

Лидер на партията

Номер на бюлетината

Избирателна активност на парламентарни избори за периода 1997-2013 г.

Диаграма на регистрираните партии през 1997, 2001, 2005, 2009, 2013 и 2014 г.

Парламентарните избори определят състава на Народното Събрание. Партиите представят своите изборни листи с кандидати за народни представители. Гражданите дават своя глас за предпочитана партия. Гласувайки за нея, те одобряват всички кандидати от листата.

Българската избирателна система е пропорционална. Това означава, че в цялата страна гласовете на партията се събират като обща стойност и определят крайния резултат и кои от тях влизат в парламента. Тоест, независимо от резултатите по градове, за да влезе в парламента една партия, има нужда от определен минимален резултат в национален мащаб.

Кой ще участва на изборите?

В изборите участват всички партии и коалиции от партии, които са се регистрирали в предварително посочения срок в ЦИК (Централна избирателна комисия). Тази година 25 партии и коалиции ще участват с кандидатски листи. Обръщаме ви внимание на едно любопитно сравнение: през 2013 г. участвалите партии бяха 45, почти два пъти повече. Явно треската за избори е намаляла
 

Кой и какво печели от изборите?

Изборите понякога ни напомнят на музикален телевизионен формат. Има група “изпълнители“, които представят талантите си, а ние гласуваме за тези, които искаме да гледаме през следващите 4 години. От тях обаче зависи не само състава на Парламента (Народното Събрание), но и впоследствие работата на Правителството.

Като цяло трудно се определят печеливши и губещи. Ясно е, че всяка партия, която събере 4% от гласовете в цялата страна, ще има представители в парламента. Но оттам-насетне кои ще сформират правителство и кои ще са опозиция е неясно. Отговорите ще разберем едва след 5-ти.

Автор: Владимир Василев
Дизайн: Владимир Василев

Източник:smartigraphs.com/

 

За автора

Вашият коментар