Ваканцията свърши, започват проверки по учебник подменящ историята

Доста от учениците и техните родители не спазиха заканите да отидат на 15 септември без букет, като за сметка на това дарят парите от цветята за нуждаещите се след бедствията в страната. "Тези, които взимат цветя най-вероятно ще направят и дарение, защото това им е заложено във възпитанието", коментираха учителите на първия учебен ден тази сутрин.

Цветята са уважение към човека и неговият принос за възпитанието на децата, което е своеобразен жест от страна на родителите, което по никакъв начин не може да замести проблемите на хората, но с един малък жест към тези учителите се дава пример на най-малките. 

Министърът на образованието Румяна Коларова коментира скандалa с учебника, в който се учи, че полицаи, а не заптиета, са хванали Васил Левски. Коларова обясни, че част от информацията в него е коригирана, а друга предстои да бъде коригирана, и изрази надежда, че следващата година ще има нов учебник, защото сегашният е претърпял множество корекции.

Румяна Коларова съобщи, че започва проверка в страната заради сигналите за нелегални ислямски пансиони.

Министърът не подкрепи и идеята децата да оставят GSM-ите вкъщи, когато  са на училище. Дебатът „за“ и „против“ телефоните на учениците се появи отново в дните преди 15-ти септември. Някои училищни директори обявиха, че ще викат родителите, ако децата им са с GSM, а мотивите им са, че мобилните устройства пречат на учебния процес. 

„Не е редно децата да оставят телефоните вкъщи, мисля, че това е част от сигурността им“, каза Коларова пред „Нова телевизия“. Тя разказа, че внучката й сега ще е в първи клас. „Първото нещо, което й купихме, беше телефон“, каза още просветният министър.

Тя обясни, че ако училищата решат децата да са без телефон на чина, трябва да помислят сериозно как да променят обзавеждането в класната стая, така че да осигурят място, в което да оставят апаратите. Коларова даде пример с министрите, които оставят в специални кутийки мобилните си телефони, преди да влязат в залата за заседание на правителството.

"Не съм против забраната, но мисля, че ще настъпи хаос“, каза още тя.

Министър Коларова се противопостави и на идеята на едно шуменско училище, вместо да се дават пари за букети в първия учебен ден, да бъдат дарени средства за наводненията, информира dnes.bg.

„Убедена съм, че красивите букети не са много скъпи. И съм убедена, че на 15 септември децата трябва да отидат с букет на училище“, каза тя и допълни, че в противен случай влизането в час няма да е празник. 

Коларова обяви, че първи учебен ден ще има във всички училища независимо от наводненията. В част от тях учебният процес ще започне само на втория етаж, защото първият се ремонтира. Министърът благодари за помощта на родителите в ремонтите на училищата и призна, че без нея нямало да има нормално начало на учебната година.

„Родителите помагат с труд и мисля, че това е много по-скъпо, отколкото със средства“, каза министърът на образованието. 

За автора

Вашият коментар