Пловдивските училища – пример за дистанционно обучение по време на криза

Принудителната ваканция заради епидемията от COVID-19 показа, че пловдивските училища са изключително добре подготвени за дистанционно обучение, което се осъществява вече трета седмица.

Има работещи над 30 000 акаунта и над 5 хиляди онлайн класни стаи, а 80 на сто от учениците и учителите са в ритмичен учебен процес. В почти всяко пловдивско училище има Гугъл сертифицирани преподаватели, които са 170 на брой. Те  в момента помагат на колегите си не само в града и областта, но и в цялата страна.

„Още през 2019 г. активирахме всички 52 училища в Пловдив с облачни платформи като използваме най-добрите в света – Гугъл и Майкрософт, така че те да прилагат най-съвременните технологични средства“. споделиха от Община Пловдив, които наблюдаваха онлайн урок по български език и литература  на тема „Българското Възраждане“ с ученици  на 9 „ж“ клас на ЕГ „Иван Вазов“.

Гимназията е първото училище в България, което започна въвеждането на безхартиено обучение по модела 1:1 (един ученик-един лаптоп).

Младежите дебатираха по предварително изпратената им презентация от техния преподавател Елена Вързилова и представиха свои проекти по темата за разликата между Българското Възраждане и Ренесанса в Европа.

Администрацията в Община Пловдив и учителите и пловдивските училища са готови да помагат на колегите си в страната, за да навлязат бързо и да не се нарушава образователният процес.

„Тази година ще продължим много активно да използваме нашите образователни програми, за да подпомогнем още учители да навлязат бързо в технологичната среда и това извънредно положение да се превърне в един голям плюс за училища, ученици и учителите и да минем на различно ниво и философия на преподаване и учене“, допълниха екипа от експерти.

Според тях голямата цел в момента е да се обърне изцяло подходът и да се ориентира към проектно базирано образование, което дава възможност на децата да са много по-активни, да са най-важният участник в целия обучителен процес. Учителят има ролята да дава задачите и плановете, но основният образователен процес се случва вкъщи, в индивидуална или групова работа между учениците, а учителят  само насочва, проверява и анализира материалите, които му връщат учениците.

„На практика това вече се случва – в момента се опитваме да подкрепим повече колеги да напреднат технологично и да започнат да сменят тактиката в класната стая“, допълниха те. 

За автора

Вашият коментар