Удължават учебната година до юли?

Голяма вероятност има учебната година да бъде удължена, заяви пред btv министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

Всички трябва да се настроят, че лятото тази година ще се учи малко повече, каза Вълчев и обясни:

„Най – много ще бъдат засегнати юни месец и малко от юли месец”

Учебната година може да бъде удължена за сметка на юни месец, като министърът на образованието добави, че ако до 21 април се възстановят учебните занятия, отучването ще бъде минимално. 

Това важи и за матурите, които също ще бъдат с променени дати, ако занятията в класните стаи бъдат отложени. 

В изпитите за националното външно оценяване няма да се включва материал, който не е преподаван. Можем да спрем с въпросите до края на първия срок, без да включваме това, което е преподавано дистанционно. Това не означава, че децата не трябва да учат материала, дистанционно преподаван, каза още Вълчев. 

По най-важния за родители и ученици въпрос дали ще отпаднат матурите и изпитите, министърът на образованието заяви: „Матурите рано или късно ще бъдат направени, но няма да са онлайн, защото учениците няма да са в равнопоставена  среда“.

Според Красимир Вълчев предложението на директорите на училищата за отпадане на външното оценяване за 4-ти и 10-и клас и промени в изпита за 7-и клас и матурите е прибързано и неаргументирано. Шефове на училища поискаха матурите за 4-ти и 10-ти клас да отпаднат тази година, защото те и без това нямат отношение към прием на децата в други училища. Резултатите от тях са важни най-вече за статистиката.

„Рано е да говорим за отпадане. Ако бъдем в ситуация на невъзможност и юни месец, и юли продължат ограничителните мерки, ще можем да говорим за това“, каза министърът. Според него, ако се подходи така, трябва да отпаднат всички изпити.

По думите му абитуриетнските балове вероятно ще са през юли.

„Всички трябва да имаме нагласи, че карантината ще продължи и родителите да знаят, че юни месец няма да ходят на почивка“, посочи още Красимир Вълчев.

По думите на министъра на образованието проблем може да има при учениците от 12 клас, които кандидатстват в университети в чужбина, защото там трябва съгласуване с европейските висши училища.

В момента образователните министри на останалите европейски страни по-скоро се въздържат от прибързани решения, а нашите ВУЗ-ове са сговорчиви по темата, каза още Красимир Вълчев.

„Важното е, че дистанционното обучение в електронна среда стартира успешно за много голяма част от учениците. Дните, които са в тази форма, ще бъдат приравнени на учебни дни, както и работните дни на учителите. Има ученици, които не са обхванати, но за тях ще има доучване, както в предходни години е имало допълнително обучение за преодоляване на образователни трудности“, добави Вълчев, цитиран от вестник Стандарт. 

За автора

Вашият коментар