България чества Деня на Театъра с масови онлайн представления

Днес, 27-ми март отбелязваме Международния ден на театъра

За първи път в историята на театъра, обаче, театралните представления масово се предават онлайн заради глобалната епидемия от коронавирус

"Днес мечтаем за деня, когато ще вдигнем отново тази завеса и смехът, въздишките и аплодисментите ви ще огласят залата. Защото, както гласи надписът от другата страна на тази завеса, подарена от нашите приятели от КЦМ 2000 ГРУП за реновираната след пожара зала: "ТЕАТЪРЪТ Е НАШЕТО СПАСЕНИЕ!", споделиха от Драматичен Театър – Пловдив в официалната си страница. 

Датата 27 март е избрана през 1961 година на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 година

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто – поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея.

Днес обаче в разгара на епидемията от коронавируса COVID-19, залите за първи път ще останат празни, В България ще бъде отложена за неопределено време традиционната на този ден церемония по връчване на наградите "Икар".

Въпреки ограниченията ще имаме възможността да станем част от световния ден на театъра гледайки любими актьори и спектакли. Това ще става от екраните, а зрителите ще бъдат настанени на диваните в домовете си, информира Дневник. 

Ето и част от предложенията в онлайн театралния афиш днес:

"Нищо не би могло да се сравни с преживяванията на живо в театъра. Но сега повече от всякога е важно да съпреживяваме изкуство", пише театър "София" на страницата си във "Фейсбук". Трупата подарява на зрителите спектакъла "Парижката Света Богородица" на Лилия Абаджиева. Излъчването започва в 19 ч. в Youtube канала на театър "София".

Народният театър "Иван Вазов" ще излъчи тази вечер от 19.05 часа спектакъла на Йордан Радичков "Опит за летене", режисиран от Стоян Радев. Вратите на виртуалния салон на Голяма сцена отварят на Youtube канала на театъра. Видеозаписът, осъществен за Народен театър "Иван Вазов" от Стефан Щерев е от представление с участието на покойния Йосиф Шамли.

Само който се е опитвал да си купи билети за моноспектакъла на Мариус Куркински "Черното пиле", знае колко трудно е това. Платформата "Фенстрийм" (Fanstream) дава възможност на зрителите да го видят, без да се редят на опашки и да чакат със седмици. За 7.98 лв. може да се купи билет за онлайн премиерата, която е днес от 20.30 ч. В "Черното пиле" Куркински включва три разказа на Хайтов: "Мерак", "Пазачът на овесената нива" и "Черното пиле". Видеото ще бъде достъпно 72 часа.

Интернет стрийминг на спектакъла "Калигула" на Явор Гърдев от 2008 година по пиесата на Албер Камю. Това е съвместна продукция на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" – Варна, и "La Rose des Vents" Scène Nationale Lille Métropole – Villeneuve d'Ascq, Франция. Излъчването започва в 19 ч. на страницата във "Фейсбук" на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" – Варна. Спектакълът не е подходящ за зрители под 18 години.

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" – Шумен, ще излъчи "Нирвана" от Константин Илиев. В 19 ч. на страницата във "Фейсбук" ще бъде публикуван линк, чрез който зрителите ще могат да гледат. Спектакълът ще бъде активен в продължение на 12 часа.

Шуменският театър предлага забавление и на най-малките зрители. Те ще могат да гледат постановката "Рошльо и комините" от Кина Къдрева. В 11 ч. на "Фейсбук" страницата на театъра ще бъде поставен линк към записа, който ще бъде активен продължение на 12 часа, а през целия ден днес театърът ще публикува любопитна информация, свързана с театралните събития през изминалата година.

Театър "Драмеди" пита"Кой си ти?" в авторски спектакъл. "Създадено в кокреативен процес, в който всеки от участниците е търсил своята идентичност и е споделял най- големите си страхове, това представление докосва зрителите, защото най-личното е всъщност най-общочовешкото", пише във "Фейсбук" страницата си театърът. Филмовата версия на "Кой си ти" ще бъде достъпна днес от 18 ч. в Youtube.

Всеки ден от обявяването на извънредното положение насам театър "Алма Алтер" излъчва по една постановка онлайн. На Международния ден на театъра те са избрали да представят "Хамлет, или три момчета и едно момиче" на Николай Георгиев – в 19.30 ч. в Youtube канала на "Алма Алтер".

Настанете се удобно. Всички сме на първия ред. Безплатно. Поотделно, но заедно!

Вашият коментар