Природа или Бетон – ТИ ИЗБИРАШ (СНИМКИ)

Стотици излязоха на пореден протест срещу застрояването на Пирин в 11 града в Бълагрия и няколко столици в света 

Близо 8 хиляди човека в София излязоха на улиците, за да защитят най-скъпоценното богатство на България – уникалната планина Пирин, над 1000 пък бяха недоволните пловдивчани

Причината за гражданското несъгласие е, че 48% от територията на Национален парк „Пирин“, е определена за строителство за нов лифт над Банско

Градът под тепетата, на 11-ти януари, четвъртък вечер. Централен булевард кънтеше от призиви – „ Искаме природа, не искаме бетон“ , „Мафия“ , „Пирин е един, нека го спасим“.  Протестиращите не бяха там, заради някакви облаги или както се разпространява все по-често в медийното пространство, че това е користен план за сваляне на правителството. Един от тях сподели, че мисли за все още неродените, които ще бъдат ощетени, защото няма да  видят величието на красивия и суров Пирин в неговата цялостност. 

За последните години Пирин се превърна в една от най-популярните туристически дестинации, хижите  винаги са пълни, професионални спортисти, туристи и алпинисти търсят нейните склонове заради специфичния й алпийски масив. Планината във високите си части е трудно достъпна , ако питате някой стар планинар, той би отсякъл: „Пирин е мъжка планина“.

Трябва да отбележим, че отдавна има асфалтов път до две от най-знаменитите и поддържани хижи в подножието хижа” Бъндерица“ и хижа „Вихрен“. Последният път, когато решихме, че ще покоряваме един от върховете в Пирин, преспахме на хижа Вихрен и трябва да ви кажа, че някои от посетителите не бяха там, за да се любуват на планината,  алкохолният туризъм си беше казал думата. Един неприятен мъж с дъх на джибри забута вратата. Не, той нямаше да става в 5 сутринта, за да гони върхове, гарантирам ви.

Вероятно смятате лирическото ми отклонение за ненужно и твърде лично, но хората, събрали се на Централните площади по градовете из страната, са виждали посегателство срещу природата от всякакво естество – изхвърлени пластмасови бутилки, изсечени млади гори (отбелязани с оранжево, уж за санитарна сеч), убити защитени животни  и още, и още: списъкът е безкраен. Зад всяко едно от тези дела стои някой подпийнал „любител“ на планината, който намира действията си за безнаказани, тъй като са далеч от цивилизацията. Мисълта ми е, че тя е беззащитна, защото наистина законите, които се гласуват в „низините“, не важат горе.

Протестиращите са наясно за безхаберното отношение на някои от държавните институции към природата. Пример за това са занемарените хижи, замърсените екосистеми и т.н.т. Те знаят, че единствено възпитаните да уважават и обичат българските красоти, могат да приемат протеста като мисия. До сега говорих за съвсем малки, с оглед на сегашните събития, незначителни престъпления срещу природата на България.

А какво да кажем за сегашното посегателство към територията на Пирин? Ако искат да отрежат част от тялото ви, без да имате думата, как бихте се почувствали?

Не е случайно, разбира се, че протестът се състоя в деня, в който се откриваше българското председателство на Съвета на ЕС. Причината е, че не може да се просперира и да се гледа напред, когато си затваряме очите за престъпленията срещу природата. Не искам да ви натяквам, както всеки втори българин – Така е в Западна Европа, а пък така е в България. Но фактите са факти, европеецът е научен да цени родното си богатство, той е научен да го опазва и да го обогатява. Европеецът знае, че когато отсечеш няколко дървета, на гората й трябват стотици години да се възстанови.

Природа или бетон, изборът все още е твой…

В същото време, в столицата, от един друг протест в защита на бетона остана само това…

СНИМКИ от София: BulFoto Agency и WWF

СНИМКИ от първия пловдивски протест може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар