Протестите нямат водачи, Facebook изкара хората на улицата

Да, това е поредната вълна на недоволство, която се пренесе на улицата. След бунтовете в Либия, след протестите в Англия, след тези за скъпия бензин в родната ни страна станахме свидетели на новите фейсбук протести. То се пренесе от стотици групи и страници, а тези хора нямат водачи и лидери. Те са част от недоволните, които не седят безучастно и не се страхуват сега да извикат гласно СТИГА.

След като отидат на площада обаче повечето хора нямат и представа какво да правят и какво искат да се случи. Етническото напрежение не е решение според по трезво мислещите.

Кое в случая е странното? Тези момчета и момичета, повечето около 18 годишни, нямат глас. Не са излъчили лидер, които да говори от името на всички, да представя исканията на народа пред управляващите. Извинението на полицията вчера и онзи ден беше, че протестът е незаконен, защото няма разрешение. А има ли законност в това да се убиват невинни деца, да бъдат прегазвани като кучета и влачени по улицата? За това, да изкажеш своето мнение не се иска разрешение и затова няма да питам никой, за да дам своя вот на недоверие. Това е вот на недоверие срещу всички, които са допуснали тази ситуация да достигне това равнище и тя не е партийна. Тя е независима.

Още по-наглото е, че докато Калфин, Данаилов и Лили Иванова пееха пред хиляди свои 80 годишни избиратели, техните внуци лежаха по земята в центъра на Пловдив. Как може да правиш предизборна кампания в ден на траур, ден в който хиляди свеждат глави в знак на почит. Това не мога да го разбера? А те се радват? На какво г-н Калфин сте доволен? И вие искате гласът на тези хора. За какво? Та вие се провалихте още преди да сте почнали да ги омайвате. СРАМ! СРАМ за всички, които се самоотлъчиха и не взеха някакво становище по този проблем.

От другата страна е Славо Атанасов, който днес оттегли кампанията си и явно е разбрал защо градът му се вдигна на бунт: "Искам незабавно да бъдат арестувани не само извършителите, но и подбудителите на убийството в Катуница" каза в изявление Атанасов днес.

Уважаеми съграждани,

Ситуацията в града ни е напрегната, напрегната е ситуацията и в цяла България. Като кмет на Пловдив  искам незабавно да бъдат арестувани не само извършителите,  но и подбудителите на убийството в Катуница. Само така ще се възстанови справедливостта и усещането на хората за равенство пред закона. Очевидно това усещане липсва и по тази причина виждаме протестиращи по улиците не само на Пловдив.  Трябва да покажем  с действията си, че чувството на безнаказаност не може да бъде привилегия на определени хора, пред закона са равни както министърът, така и Кирил Рашков и всеки един гражданин.

Настоявам също прокуратурата незабавно да изнесе пред обществото резултатите от работата си по убийството в Катуница и разследването на богатството на фамилия Рашкови. Само тези бързи действия ще позволят да премахнем напрежението от улиците на Пловдив и на други градове на България. Случващото се не засяга само Катуница. Това е проблем на българското общество. Но той днес засяга и нашия град. За мен е важно пловдивчани да са спокойни, децата да ходят на училище, без значение от техния етнос, метачките да чистят улиците, животът да тече спокойно, без страх и враждебност.

При тази ситуация аз прекратявам всички свои предизборни прояви, както и тези на кандидатите за съветници от моята листа. Призовавам и останалите кандидати да направят същото и да се въздържат от провеждането на масови прояви.

Призовавам и всички пловдивчани, независимо от техния етнос да запазят спокойствието в града, защото Пловдив е над всичко.

Време е всички тези хора, които взимат отношение да седнат на една маса и да си поговорят, докато не се излезне с определени действия. На България е необходима РАБОТЕЩА съдебна система, която следи за спазването на законите от всички етноси живеещи в нея.

ЗАКОНИТЕ СА ЕДНИ ЗА ВСИЧКИ!

За автора

Вашият коментар