Ще закрият ли училище със 145 годишна история в Пловдив навръх 24 май?

Зам-кметът по образованието Стефан Стоянов отказа да се срещне с родителите и да обсъди с тях назрелия проблем с мотива, че не бил шоумен

"Училището не е само сграда, табела и директор. Училището е общност (учи се във втори клас, ако случайно желаете да си припомните), в която участват не само ръководството, учениците и учителите, но и родителите и цялата местно/квартално общество. Ако ставаше само да преместим една табела и нещата да се уредят, прекръстете няколко училища в града Кеймбридж и да процъфтим", това написа разгневан родител в протестната група "НЕ" на местенето на децата от кв. на ОУ "Д.Хаджидеков" в друго училище". 

С протест на родители на деца обучаващи се в ОУ „Душо Хаджидеков” стартира седмицата преди националния празник на българската писменост и култура – "24-ти май:. Той е породен от нежеланието им тяхното училище да се слее с ОУ „Георги Бенковски”. Хората се опасяват, че така децата им няма да могат да ходят в същата сграда и класни стаи, а вероятно няма да бъдат записани в другото училище, което се води по-престижно и чиято основна сграда не е в квартала, съобщава bTV, където днес родителският комитет изрази публично своето становище. Общо 850 ученици ще бъдат засегнати от сливането на двете училища.

Родители посочиха, че са разбрали за проекторешението буквално преди дни. Майка на ученик от ОУ „Душо Хаджидеков” обясни, че е избрала училището, защото живее наблизо, но ако решението бъде прието, детето й ще прави 30-минутен преход. В това число – и през два натоварени булеварда.

„Никой от нас не иска да се мести. Душо Хаджидеков е създал 4 училища под свое име в много по-трудно време. Грехота е да се закрива училище под неговото име точно в навечерието на 24 май”, заяви друга майка.

Заместник-кметът Стефан Стоянов, вносител на предложението за сливане на двете училища, отказа да застане тази сутрин пред камера и да защити идеята си. Мотивът му – че не е „шоумен, че да участва в такива предавания”.

Родителите разпространиха и отворено писмо до кмета на град Пловдив – Иван Тотев и заместника му Стефан Стоянов, както и иницираха подписка против сливането на двете училища. Вижте я:

ДО 

ИВАН ТОТЕВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ

СТЕФАН СТОЯНОВ
ЗАМ. КМЕТ „КУЛТУРА
И ОБРАЗОВАНИЕ“

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ПЛОВДИВ                                                             

ОТВОРЕНО ПИСМО

от родители на ученици в ОУ „Душо Хаджидеков”

С настоящото писмо ние, родителите на ученици от ОУ „ Душо Хаджидеков”,  категорично заявяваме, че сме против сливането на двете училища – ОУ „Душо Хаджидеков” и ОУ „Героги Бенковски”. 

Предложението за обединяването на двете училища до Общински съвет Пловдив, е внесено от кмета инж.Иван Тотев на 11.05.2016, без предварително сливането да е обсъждано с училищните ръководства, учителските колективи, училищните настоятелства, родителите и учениците от двете училища. Към настоящия момент в ОУ „Душо Хаджидеков” се обучават около 750 ученика и в ОУ „Георги Бенковски” около 120, т.е. от евентуалното сливането ще бъдат пряко засегнати над 850 ученици и техните семейства. 

Ние сме избрали училището на децата ни целенасочено с ясното съзнание, че там се обучават повече ученици и материалната база е недостатъчна. Избрали сме и учителите, които към момента обучават децата ни. Макар и да има деца, които пътуват от различни краища на града за да учат точно в ОУ „Душо Хаджидеков“, по-голямата част от децата живеят в квартала, събират се заедно и след училище, създали са устойчива социални контакти и общност и за много от родителите един от основните критерии за избор на училището е и местоположението му. Категорично се противопоставяме на идеята децата ни да трябва всеки ден по два пъти да преминават разстоянието от около 2 км до ОУ „Г. Бенковски“, пресичайки два големи и опасни булеварда, на които ПТП са ежедневие и преминавайки през необезопасен подлез. Против сме и вероятността да се разделят вече сформирани класове и да се разваля колектив, който децата и техният класен ръководител са изградили. Не желаем други класни ръководители за децата си освен настоящите учители. Убедени сме, че децата ни не трябва да бъдат стресирани по подобен начин и ще се борим това да не се случи.

Важно е да се има предвид и че родителите на учениците от ОУ „Георги Бенковски” също не са съгласни със сливането на двете училища

Настояваме да бъде потърсено друго решение, което да не включва обединяване на двете училища и предвиденото с тази цел преместване на паралелки от ОУ „ Душо Хаджидеков“ в сградата на ОУ „Георги Бенковски“.

В подкрепа на исканията си представяме подписка, надлежно заверена от нотариус.

РОДИТЕЛИ НА УЧЕНИЦИ В ОУ „ДУШО ХАДЖИДЕКОВ“

Родителите ще протестират пред Общинския съвет в Пловдив утре, 17.05 от 08:00 часа

Още по темата може да прочетет ТУК

За автора

Вашият коментар