Уволниха директорката на ДГ „Мир“

Чакат се официални отговори от проверки в градината от РЗИ и РУО

С дисциплинарно уволнение е връчена заповедта на директорката на ДГ „Мир“ в гр. Пловдив – Светлана Джаникян преди дни. След като Ви запознахме със случая, в който 200 родители искаха оставката на директорката, нещата опряха отново до Общината. Припомняме, че на 6-ти януари тя се завърна на работа след двумесечен болничен и още в същия ден се видя с родителите. Срещата се провела посредством двама медиатори от Министерството на Правосъдието. Протокол не е воден от трето лице както е по указ. Все пак присъстващите родители са го написали, но директорката и медиаторите са отказали да го подпишат. След като г-жа Джаникян е заявила, че няма намерение да подаде оставка, родителите не се отказват, а продължават с действията.

Подадени са два сигнала до Общината за Етичната комисия и Обществения съвет към градината, сигнали на същата тема до Образователната и Правната комисии към Общински съвет, до РУО и до РЗИ, от където са направени проверки и се очаква официално становище.

На 16-ти януари родителите се срещат с Николай Радев, Стефан Стоянов, кмета Здравко Димитров, Едуард Сарафян, началник отдел „Образование“ Донка Щилянова и старши експерт в отдел „Образование“ г-жа Морадова, по време на Общинската сесия.

На 20-ти януари служители на Общината отиват в ДГ „Мир“ и връчват заповедта за уволнение на Светлана Джаникян. Кабинетът ѝ е бил запечатан, а тя е дисциплинарно уволнена. По думи на колектива се кани да съди Община Пловдив. Правният срок за обжалване е с период две седмици. Ако подобно нещо се случи, родителите са категорични, че ще застанат зад гърба на Общината. Ако бившият директор подаде жалба, Общината няма право да проведе конкурс за нов човек, който да заеме мястото ѝ. Сега директор по заместване е Генчо Биволарски, а заместник-директор е назначената от Джаникян Веселина Балджиева, която е работила в отдел „Образование“ в район „Западен“.

Принципно няма практика в детските градини да съществува такава позиция. Поради тази причина също се подава сигнал към РУО. Междувременно са подадени заявления за достъп до обществената информация относно конкурсната процедура, по която е назначена г-жа Джаникян, както и документация относно бюджета на градината. Родителите биха желали и официално да се оформи Обществен съвет, чиято цел е да разглежда учебния план и бюджета за всяка нова учебна година. Право на съвета е да ги приеме или не, а на директора да се съобрази с тях или не. В ДГ „Мир“ такъв съвет няма, освен когато е извикан по спешност от Джаникян в деня на уволнението ѝ.

В заключение атмосферата в градината започва да се променя към добро, а помощник-възпитателят Стефка Табакова и педагог Гергана Видева имат вписани забележки, но ще продължат да се грижат за децата в детската градина, която бе и основната цел на целия казус.

Вашият коментар